* * *
eliberată dintro colivie
o lebădă albă
se-amăgea şi spera să rămână
tot cea mai simpatică balerină
dintre dansatoarele de flamenco
(cav)
------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Jean-Louis Forain
Titlul : Interlude
Titlul original: Interlude
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Jean-Louis Forain (23 octombrie 1852 – 11 iulie 1931) a fost un pictor, litograf, acuarelist si desenator impresionist francez.
Forain s-a nascut in Reims, Marne, iar cand avea opt ani, familia s-a mutat in Paris. Si-a inceput cariera facand caricaturi pentru cateva jurnale din Paris, incluzand Le Monde Parisien si Le rire satirique. Dorind sa-si extinda orizontul, el a urmat cursurile École des Beaux Arts, unde a studiat sub indrumarea lui Jean-Léon Gérôme, precum si a altui sculptor/pictor, Jean-Baptiste Carpeaux. Forai cu spiritul lui ager si deseori caustic s-a imprietenit cu poetii Arthur Rimbaud si Verlaine, precum si cu multi scriitori, cel mai notabil fiind Joris-Karl Huysmans. A fost cel mai tanar artist care frecventa si participa la dezbaterile aprinse tinute de Édouard Manet si Edgar Degas la Café de la Nouvelle Athènes.
Adept si protejat a lui Degas, Forain s-a alaturat cercului Impresionist la timp pentru a lua parte la a patra expozitie independenta din 1879, unde va mai participa la trei sau patru expozitii importante intre 1879 si 1884. Influentat de teoriile impresioniste privind lumina si culoarea, artistul a preferat sa descrie scene din viata de zi cu zi: acuarelele lui, pastelurile si picturile erau concentrate pe distractiile populare pariziene si teme de mondenitate—curse, balet, opera comica si forfota cafenelelor .
Aparte de influenta prietenului lui, Edgar Degas, Forain a fost foarte influentat de Honoré Daumier. In 1891 Forain s-a casatorit cu pictorita Jeanne Bosc cu care a avut un fiu, Jean-Loup, nascut in 1895.
In timpul Primului război mondial, ilustratiile lui Forainau onorat patriotismul contemporanilor sai si s-a inrolat in Sectorul de Camuflaj. In ultimii ani de viata, Forain a creat numeroase scene din tribunale si alte institutii pariziene, plus caricaturi satire sociale din viata franceza a sfarsitului de secol al XIX-lea si inceputul secolului al XX-lea. In 1931, cu putin timp inainte de a muri, a fost facut membru al Royal Academy of Arts din Londra. El a fost unul dintre cei mai cunoscuti si respectati artisti francezi din acea perioada. Printre adeptii lucrarilor lui Forain se numara Henri de Toulouse-Lautrec.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu