Unul dintre cele mai importante filme premiate cu Palme d’Or la Cannes este „Omul de fier“ din 1981. Este unic în modul în care captează şi portretizează momentele care fac istorie.
"O astfel de coincidenţă se întâmplă rar, şi asta deoarece când un nou trend social începe să apară este foarte greu să-l arăţi cu degetul, şi chiar mai greu să-l araţi pe film. Naşterea mişcării „Solidaritatea“ a fost atât de rapidă, atât de ameţitoare, încât am înţeles că un film trebuia făcut imediat, în special pentru că am crezut că Solidaritatea nu va câştiga din prima încercare. Am crezut că autorităţile comuniste vor frâna viitoarele democratizări anunţate de Solidaritatea şi exact aşa s-a întâmplat. Legea marţială care s-a proclamat în Polonia pe 13 decembrie 1981 a făcut exact acest lucru. Acest fapt m-a convins să încep să filmez chiar atunci, dar am reuşit doar pentru că acei protagonişti au apărut mai devreme în „Omul de marmură“ şi era o continuare. Erau camere pornite la documentarul din anii ‘80 „Şantierul Naval şi Muncitorii“, care era filmat atunci. „Muncitorii din ‘71“ al lui Krzysztof Kieślowski a fost făcut mai devreme"
--------------------------
Deţinător al unui Oscar onorific (2000) şi câştigător al unui Palme d'Or la Cannes (1981, pentru Czlowiek z zelaza), este cel mai proeminent membru al "Şcolii poloneze de film". El a realizat mai mult de 40 de filme într-o carieră de 60 de ani în cinematografie.
Multe din filmele sale - Kanal, Omul de fier şi Pădurea Katyn - s-au inspirat din perioada poloneză turbulentă a războiului şi din istoria comunismului.
Este cunoscut mai ales pentru o trilogie de război: "Pokolenie" (O generaţie) -1955, "Kanal" (Canalul) - 1956 şi "Popiol i diament" (Cenuşă şi diamant) - 1958. Patru dintre filmele sale au fost nominalizate la Premiul Oscar pentru Cel mai bun film străin: "Ziemia obiecana" (Pământul făgăduinţei) - 1975, "Panny z Wilka" (Domnişoarele din Wilka) - 1979, "Czlowiek z zelaza" (Omul de fier) - 1981 şi "Katyn" - 2007
--------------------------
Pictor: Whielki Krasnal
Titlul: Omul de plastelina. Andrzej Wajda
Titlul original:
Data: 2011
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 1024 × 682
Unde se găseşte: Colectie privata
Extras dintr-un tablou de mari dimensiuni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu