.....
„-Şi tu – m-a întrebat Raluca – cum de te-ai acomodat cu trecerea de la literatură la medicină.?
-Păi medicina la nivel înalt te face să porneşti mereu spre un nou punct de vedere. Deci are ceva în comun cu poezia şi literatura. Semne de întrebare fertilizând alte semne de întrebare.
-Nu ştiu de ce, dar eu nu te văd stând faţă în faţă cu un pacient! A remarcat Raluca, cea care mă cunoştea din cealaltă viaţă a mea.
-La început am avut într-adevar o problemă. La 25 de ani arătam ca la 18 ani, eram sfioasă, deschisă şi încercată de acea îndoială de sine care-i torturează pe toţi cei cu fire de artist. E posibil să fi realizat în trecut cea mai bună operă de artă sau de literatură, dar când treci la alta, mori şi invii aşteptând părerea criticilor, ai îndoieli, o iei de la capăt. Eşti partenerul propriei tale torturi. Deodată am înţeles că- dacă am ajuns medic – pacientul are nevoie de un alt gen de personalitate în faţa lui.
-Ce fel de personalitate?
-Cel mai cinic şi mai raţional om din lume simte nevoia, când e bolnav, să creadă în existenţa unui medic-dumnezeu.”
.......
Bucuria de a nu fi perfectă – Riri Sylvia Manor
Memorii Bucureşti – Tel Aviv 1941 - 2015
--------------------------
Pictor: Francisco José de Goya y Lucientes
Titlul: Goia asistat de doctorul Arrieta
Titlul original: Goya asistieron por el doctor Arrieta
Data: 1820
Stilul: Romantic
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte: Colectie privata
Date despre pictor:
Francisco José de Goya y Lucientes (n. 30 martie 1746, Fuendetodos/Aragon — d. 16 aprilie 1828, Bordeaux/Franța) a fost un important pictor și creator de gravuri spaniol, la răspântia secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. La un secol după Velázquez și cu un secol înainte de Picasso, Goya este punct de referință pentru două veacuri de pictură spaniolă. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curții regale, la fel ca și mulți alți pictori ai secolului al XVIII-lea. Ar fi rămas probabil creator al unei picturi liniștite, echilibrate, dacă nu s-ar fi îmbolnăvit: surzenia îl izolează de lume și îl eliberează de convenția picturii oficiale. La aproape cincizeci de ani, Goya pornește într-o incursiune în străfundurile misterioase și zbuciumate ale sufletului omenesc. Ochiul lui sarcastic, demascator, nu iartă pe nimeni.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu