miercuri, 17 ianuarie 2018

Briton Rivière - Tic - Tac

Ceas desteptator

În fond, ştiţi ce sunt eu?
Sunt un biet ceas deşteptător:
La îndemâna dumneavoastră,
Întors de mâna dumneavoastră
Atunci când aveţi nevoie,
Pentru ca eu, cu inima gâfâind de efort,
Să vă trezesc
Din somnu-adânc...

Şi-adeseori,
Drept mulţumire,
Îmi daţi în cap,
Ca să-mi astupaţi gura...

de Paruir Sevac

 


-----------------------------------------------------------------------------
Pictor: Briton Rivière
Titlu: Tic - Tac
Titlul original: Tick, Tack
Data: 1881
Stilul:Realism
Mod de realizare:
Dimensiunea: 48 x 36.5 cm
Unde se gaseste:

Date despre pictor:

Briton Rivière s-a nascut intr-o familie de artisti, tatal sau,William Rivière, fiind profesor de desen la Universitatea din Oxford, iar unchiul sau, Parsons Rivière, a fost un recunoscut pictor peisagist in acuarele.Viata sa scurs intre anii 14 August 1840 – 20 April 1920. Sotia sa,Mary Alice Rivière,a fost membru corespondent a Royal Academy of Arts fiind o pictorita cunoscuta. Unul din cei sapte copii ai sai va deveni un foarte bun portretist.
S-a nascut la Londra avand descendenti hughenoti ajunsi in Anglia datorita persecutilor autoritatilor franceze din acele vremuri (intre anii 1400-1500).
Briton Rivière si-a incput cariera cu tablouri de compozitie gen “Romeo si Julieta”, sau “Seara Armadei Spaniole” dar aceste subiecte nu il atrag,subiectele sale preferate au in centru un animal foarte drag pictorului: cainele.
Isi termina studile la Universitatea din Oxford , devenind mmbru al Royal Academy of Arts, fiind la un pas de a ajunge presedintele acestuia.
“Intotdeauna am fost un mare iubitor de caini, dar am lucrat cu ei atât de mult încât am obosit sa cresc unul pentru mine.Cu toate acestea, nu se poate picta un caine decat daca esti pasionat de acesta.Lucrez cu un caine doar daca am un asistent care cunoaste bine comportamentul canin, care intelege cum se comporta animalele ….. Collie, cred, sunt caini cei mai agitati …. ogari sunt, de asemenea, foarte agitati, și așa sunt Fox Terrierii….” spunea pictirul care din 1865 a inceput sa redea in pictiurile sale animale.
A studiat comportamentul animal pana a inceput sa cunoasca cum se transforma corpul animalelor in functie de reactia acestora, si astfel a ajuns sa realizeze tablouri deosebite.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu