joi, 15 februarie 2018

Charles-Francois Daubigny - Recolta

ANIVERSAREA UNUI BARBIZON - CHARLES FRANCOIS DAUBIGNY

Această pâine pe care o rup

Această pâine pe care o rup a fost cândva grâu;
Acest vin printr-o neştiută fibră
Îşi făcuse cale în fruct.
În timpul zilei sau în vântul nopţii omul
A cules recolta, a curmat fericirea strugurelui.

de Dylan Thomas

 


------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Charles-Francois Daubigny
Titlul: Recolta
Titlul original: Moisson
Data: 1851; Franta
Stilul: Realism
Mod de realizare: ulei pe panza
Dimensiunea: 135 x 196 cm
Unde se gaseste: Musée d'Orsay, Paris, Franta

Date despre pictor:

Charles-François Daubigny (Paris, 15 februarie 1817 – 19 februarie 1878 in Paris) a fost unul dintre pictorii Scolii Barbizon, considerat un important precursor of impresionismului.
Daubigny s-a nascut intro a familie de pictori si a invatat notiunile de arta de la tatal lui, Edmond François Daubigny si de la unchiul lui, miniaturistul Pierre Daubigny.
Initial, Daubigny a pictat in stilul traditional, insa si-a schimbat stilul in 1843 cand s-a stabilit in Barbizon pentru a lucra in natura. Foarte importanta a fost intalnirea lui cu Camille Corot in 1852 de la Optevoz (Isère). Pe faimoasa lui barca Botin, pe care si-a transformat-o in studio, a pictat de-a lungul Senei si Oisei, in regiunea Auvers. Din 1852 si mai departe, artistul a ramas sub influenta lui Gustave Courbet.
In 1866 Daubigny a vizitat Anglia, reintorcandu-se din cauza razboiului franco-prusac in 1870. In Londra l-a cunoscut pe Claude Monet cu care a plecat in Olanda. Inapoi in Auvers, artistul l-a cunoscut pe Paul Cézanne, alt impresionist important. Se presupune ca cei doi mari artisti au fost infuentati de Daubigny.
Cele mai frumoase picturi ale lui Daubigny au fost pictate intre 1864 si 1874, picturi reprezentand peisaje completate cu copaci, rau si cateva rate. Se spune ca atunci cand Daubigny era incantat de picturile sale, adauga inca o rata sau doua, astfel ca numarul de rate indica cat de mare era calitatea artistica din picturi.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu