marți, 7 martie 2017

Aniversarea unei rochii cu pictorul olandez Piet Mondrian

ANIVERSAREA UNEI ROCHII CU PICTORUL OLANDEZ PIET MONDRIAN

Faute De Mieux

Călătorii, artă, necazuri, zambile,
Un sărut, o rochie, o rimă –
Nu spun că-s hrană pentru inimă,
Ma-ajută totuşi să mă petrec prin zile.



de Dorothy Parker

--------------------------------------------------------------------------------------- -
Rochia Mondrian a fost creată de Yves Saint- Laurent în 1965 (Colecţia Toamnă- Iarnă), introducând astfel curentul Pop Art în moda pariziană. Pentru tânărul creator de modă (Yves Saint- Laurent avea 29 de ani atunci), rochia Mondrian a fost o adevărată declaraţie de sensibilitate artistică şi avangardism. Ea a fost inspirată de Compoziţie cu roşu, galben şi albastru (1921) a lui Piet Mondrian.
Faimoasa rochie a fost expusă în cadrul Metropolitan Museum of Art’s Costume Institute din New York, iar un exemplar scos la licitaţie de Casa Christie s-a vândut cu 35 000 euro.
De la apariţia sa, rochia a inspirat numeroşi creatori de modă mai mult sau mai puţin cunoscuţi, acest model insinuându-se în viaţa noastră.
--------------------------------------------------------------------------------------- -

 Composition with Red, Yellow and Blue, 1937 - 1942 - Piet Mondrian
Pictor: Piet Mondrian
Titlul: Compozitie rosu, galben si albastru
Titlul original:
Data:1937 - 1942
Stilul: Neoplasticism
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea: 69 x 72.5 cm
Unde se gaseste: Tate Modern, London, UK

Despre pictor:
Piet Mondrian (original Pieter Cornelis Mondriaan, 7 martie 1872 – 1 februarie 1944) a fost un pictor olandez și un contributor important la mișcarea artistică de Stijl, care a fost fondată de Theo van Doesburg. Deși bine cunoscute, des-parodiate și chiar trivializate, picturile lui Mondrian arată o complexitate mult mai adâncă decât simplicatatea lor aparentă. Picturile nereprezentaționale pentru care este cel mai bine cunoscut, și care consistă de niște forme rectangulare de roșu, galben, albastru și negru, și sunt separate de linii groase, negre și rectilineare, sunt de fapt rezultatul unei evoluții artistice care s-a întâmplat în cursul de aproape 30 de ani și care a continut până la sfârșitul vieții lui Mondrian.
Piet Mondrian (1877 – 1944) a fost puternic influenţat în creaţiile sale de culoare, prin George Seurat şi fauvism . Descoperind cubismul, Piet Mondrian a dezvoltat un nou stil denumit neo- plasticism (“De Stijl”, în olandeză).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu