joi, 30 martie 2017

Koloman Moser - aniversare - galbenele

ANIVERSAREA PICTORULUI AUSTRIAC KOLOMAN MOSER

***

printre galbenele
fluturii poarta pe aripile lor
amintirea 

muzica neuitatelor clipe
din intunericul serii.


(cav)


----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Koloman Moser
Titlul: galbenele
Titlul original: Ringelblumen
Data:1909
Stilul: realism
Mod de realizare: ulei pe panza
Dimensiunea: 100.7 x 100.3 cm
Unde se gaseste: Colectie privata


Date despre pictor:
Koloman Moser (30 martie 1868-18 octombrie 1918), artist austriac, a avut o influenta deosebita asupra artei grafice a secolului XX, fiind unul dintre cei mai importanti membri ai miscarii vieneze Secessionsstil, o parte a Art Nouveau. Moser a realizat un numar impresionant de lucrari in numeroase domenii: ilustratii pentru carti, timbre, viniete, lucrari de moda, vitralii, portelan si ceramica, sticla, argintarie, bijuterii, mobilier, pentru a nu le numi decat pe cele mai importante. A urmat cursurile de la Wiener Akademie si Kunstgewerbeschule, unde a si predat din 1899.
Modelele sale in arhitectura, mobilier, bijuterii, grafica si tapiserii au definit in buna masura stilul epocii. Moser s-a bazat pe liniile clare si repetitive ale artei si arhitecturii elene si romane, ca o reactie fata de decadenta baroca, ce domina atunci Viena. In 1903, Moser si colegul sau Josef Hoffmann au fondat Wiener Werkstatte, unde s-au realizat numeroase obiecte de uz casnic, atat practice cat si decorative : sticla, argintarie, textile.
In 1901-1902 Moser a publicat un volum intitulat „Die Quelle” (Sursa) cu modele grafice elegante pentru tapiserii, materiale textile si tapet. In 1905, impreuna cu grupul Klimt, se desparte de Secessionsstil.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu