marți, 21 martie 2017

Lavinia Fontana - portret de femeie

Portret de femeie

Din viu ţesute stofe, cu mîini sorbind inele,
Ca piatra sunătoare-s podoabele ei grele.
Mîndria-i cea mai mare : un dog cu gură rea
Rînjindu-i la picioare cu dinţi de tinichea.
Ea mîna şi-a culcat-o deasupra-i, protectoare,
Mai dolofană-i mîna ca dogul şi mai mare.


de Paul Engle




----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Lavinia Fontana
Titlul: Portret de femeie
Titlul original:
Data:1590
Stilul:Manierism
Mod de realizare:ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Lavinia Fontana (24 august 1552 – 11 august 1614) a fost o pictorita italiana.Lavinia Fontana s-a nascut in in Bologna, fiica pictorului Prospero Fontana, pictor de frunte al Scolii din Bologna din acea perioada si care i-a fost profesor de arta.
Prima sa lucrare, ” Monkey Child”, a fost pictata in 1575 cand avea 23 de ani. Aceasta lucrare s-a pierdut dar alta lucrare din acea perioada, Christ with the Symbols of the Passion, pictata in 1576 se afla acum in Muzeul de Arta El Paso.Ea a pictata intro varietate de genuri.La inceputul carierei sale a fost renumita pentru picturile rezidentilor clasei de sus din Bologna ei natala. Si-a inceput partea comerciala pictand lucrari mici religioase pe arama si care aveau cautare ca daruri papale si diplomatice, dand valoare si faima metalului.Mai taraziu a pictat nuduri de femei si barbati si picturi religioase de mari dimensiuni.
Fontana s-a casatorit cu Paolo Zappi in 1577. A dat nastere la 11 copii din care doar trei au trait. Dupa casatorie, Fontana a continut sa picteze pentru a-si sprijini familia. Zappi avea grija de gospodarie si-si ajuta sotia ca asistent, inclusiv pictand elemente minore ca draperiile.
Fontana si familia sa s-au mutat in Roma in 1603 la invitatia Papei Clement VIII. Ea a castigat patronatul Buoncompagniei al carei membru era si Papa Gregory XIII (nascut Ugo Boncompagni). Lavinia a prosperat in Roma , printre modelele sale fiind si Papa Paul V.
Unele dintre portretele sale au fost atribuite gresit lui Guido Reni. A fost aleasa in Accademia di San Luca din Roma si a murit in acel oras pe 11 august 1614.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu