vineri, 10 martie 2017

Odată fraţi - Apoi, totul s-a sfărîmat - Vlade Divac si Drazen Petrovici

Apoi, totul s-a sfărîmat

<Mozart al baschetului>

“Pentru a construi o prietenie, ai nevoie de ani. Ca să o distrugi,
îţi ia o secundă”
Cuvinte rostite de un mare baschetbalist, Vlade Divac.
“Odată fraţi”





Prietenia dintre doi oameni, Vlade Divac si Drazen Petrovici.
Despre ei e vorba. Ei doi, sîrbul şi croatul, erau ca fraţii. Se întîlneau, discutau ore întregi, îşi spuneau secretele… Cînd au plecat în NBA în acelaşi an, 1989, mama lui Drazen l-a rugat pe Vlade să aibă grijă de fiul ei. “Era cel mai bun prieten”, îşi aminteşte Biserka Petrovici. Şi, doi ani, au fost de nedespărţit în State, deşi unul era în LA, iar altul în Portland.
După, catastrofă. Războiul sîrbo-croat a distrus totul între ei. Tot. Dintr-o dată, au uitat unul de altul. Nu-şi mai vorbeau. Se ignorau dacă jucau pe acelaşi teren. Se ocoleau dacă se întîlneau întîmplător pe stradă. Iar de cînd Vlade a ars un steag croat aruncat de un fan al lui Lakers, a fost şi mai rău.
La un moment dat, Divac a realizat ce mare greşeală făceau şi a încercat să se împace. “Am crezut mereu, în adîncul sufletului, că va veni o zi în care eu şi Drazen vom sta liniştiţi la masă şi vom discuta. Dar acea zi n-a venit”. Pentru că încă o tragedie i-a lovit. Cea mai mare: Petrovici a murit într-un accident rutier în 1993. Avea 28 de ani.
"Timpul zboară, prietene!"
În 2008, Vlade s-a întors, după 19 ani, la Zagreb. S-a dus direct la muzeul “Drazen Petrovici” şi a lăsat un mesaj. “Kako vrijeme ide, prijatelju moj…”. “Cum zboară timpul, prietene… Am încă amintiri vii cu tine, cel mai mare baschetbalist european al tuturor timpurilor”. Unul dintre ei nu mai e, dar legenda lor continuă. Vlade şi Drazen, “fraţii” despărţiţi de război.
"Era un jucător de care vorbeau toţi europenii. Un croat din Sibenik devenise copilul preferat al Iugoslaviei. I se spunea <Mozart al baschetului>. Numele lui: Drazen Petrovici"
"Ştiu că au fost mulţi care au încercat să-i împace pe Drazen şi Vlade cît am fost eu la Nets, dar n-au reuşit. Cei doi aşa s-au despărţit, din păcate"
Bill Fitch, fost antrenor la New Jersey Nets
Fara cuvinte. Numai cei care au trait aceasta istorie isi dau seama. Pentru toti ceilalti, urmariti “Odată fraţi”, un documentar realizat de ESPN. Merita.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu