marți, 4 aprilie 2017

Pierre-Paul Prud’hon - aniversare - Portretul unei tinere

ANIVERSAREA PICTORULUI PIERRE-PAUL PRUD'HON

La un portret

Mă pierd uitându-mă la tine
Cuprinsă ca de-un farmec sfânt,
Şi-n sufletul meu iar revine
Dorul ce-avui pe-acest pământ.


Şi c-un amor peste măsură
Dezmierd frumosul chip al tău,
Şi uit c-a fost între noi ură,
Şi uit de câte sufăr eu.

Şi te iubesc ca şi atunce
Cu tot avântu-nchipuirii
Şi cu acea simţire dulce
Ce-o da trecutul amintirii.

de Veronica Micle


----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Pierre-Paul Prud’hon
Titlul: Portretul unei tinere
Titlul original:
Data:
Stilul: Romanticism
Mod de realizare: ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Pierre-Paul Prud’hon (4 aprilie 1758 – 16 februarie 1823) a fost un pictor si desenator romantic francez cunoscut pentru picturile sale alegorice si portrete.
Pierre-Paul Prud’hon s-a născut in Cluny, Saône-et-Loire. A fost inițiat în cunoștințele fundamentale ale desenului și picturii in Franta și a plecat în Italia la vârsta de 26 de ani pentru a-și continua educația. La reîntoarcerea sa în Paris a decorat cateva locuinte, iar lucrările lui pentru parizienii bogați l-au adus intro poziție înalta la Curtea lui Napoleon.
Portretul Josephinei nu o înfățișează ca împărăteasă, ci ca o femeie frumoasă și atractivă ceea ce i-a făcut pe unii să creadă ca el ar fi fost îndrăgostit de ea. După divorțul lui Napoleon și al Josephinei, el a fost angajat și de a doua soție a lui Napoleon, Marie-Louise.
Prud’hon a fost influențat uneori de neo-clasicism, alteori de romantism. Apreciat de ceilalți artiști și scriitori ca Stendhal, Delacroix, Millet și Baudelaire pentru clarobscurul și realismul convingător, el este cunoscut mai ales pentru pictura „Crucifixion” (1822), pe care a pictat-o pentru catedrala St. Etienne din Metz. Crucifixion se află acum la Luvru.
Tânărul pictor Théodore Géricault a pictat copii după lucrările lui Prud’hon, printre care se numără și capodopera „Justice and Divine Vengeance Pursuing Crime”.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu