marți, 4 aprilie 2017

John Hoppner - aniversare - Portretul domnisoarei Fisher

ANIVERSAREA PICTORULUI ENGLEZ JOHN FISHER

Adio

Adio frumoase bucle, adio amor fierbinte
Eu mă despart de tine
Cu sufletul zdrobit,
Cu mai puţin amor, dar cu mai multă minte
Un altul decât mine
Va fi mai fericit!


de Iacob Negruzzi


----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: John Hoppner
Titlul: Portretul domnisoarei Fisher
Titlul original: Portrait of Miss Fisher
Data:
Stilul: Romanticism
Mod de realizare: ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
John Hoppner (4 aprilie 1758 – 23 ianuarie 1810) a fost un pictor portretist englez.
Hoppner s-a nascut in Whitechapel, Londra, parintii lui erau de origine germana – mama lui lucra la palatul regal. Interesul patern si sprijinul regelui George pentru baiat au dus la zvonurile nefondate ca ar fi copilul lui nelegitim. Hoppner a devenit corist la capela palatului, insa aratand inclinatie pentru arta, in 1775 a intrat la Royal Academy. In 1778 a primit medalia de argint pentru un desen din viata de zi cu zi, iar in 1782 a castigat cel mai mare premiu al Academiei, medalia de aur pentru pictura istorica al carei subiect era regele Lear.
A expus pentru prima oara la Royal Academy in 1780. La inceput era interesat de peisaje, insa necesitatea l-a obligat sa picteze portete. A avut succes, a avut ca modele pe cei mai la moda si bogati si a fost cel mai mare rival al lui Sir Thomas Lawrence. Printul de Wales il vizita deseori, iar multe dintre portretele lui cele mai reusite se afla in apartamentele din palatul St. James’s Palace, cele mai bune fiind portretele printului, ale ducelui si ducesei de York, ale lorzilor Rodney si Nelson, Sir Walter Scott, ducele de Wellington, Frere si Sir George Beaumont.
A pictat si multe portrete de femei si copii, in 1803 a publicat o serie de portrete de femei. In ultimii ani de viata, Hoppner s-a imbolnavit de o boala cronica de ficat. I s-a spus ca e un imitator al pictorului Sir Joshua Reynolds, insa fara acea stralucire a lui Reynolds.
A fost casatorit cu Phoebe Wright, fiica sculptorului de origine americana Patience Wright cu care a avut cinci copii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu