luni, 19 iunie 2017

Leo Putz - Pe malul rîului


* * *

pe malul rîului
gîndul meu mai sare calul
pînă în fața magazinului cu jucări
unde păpușile cîntă vesele o melodie
din pădurea adormită


(cav)


--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Leo Putz
Titlul: Pe malul rîului
Titlul original:
Data :
Stilul:
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Leo Putz(18 iunie 1869, Meran – 21 iulie 1940, Meran) a fost un pictor german.
In tablourile sale, Leo Putz a integrat principiile curentelor artistice de la sfarsitul secolului al XIX-lea si inceputul secolului al XX -lea: Art nouveau, impresionism si expresionism.
Putz a plecat la München la varsta de 16 ani, impotriva vointei tatalui sau, pentru a lua primele lectii de desen sub indrumarea fratelui sau vitreg Prof. Robert Poetzelberger. A studiat apoi artele plastice mai intai la Akademie din München si apoi, din 1891 pana in 1892, la Académie Julian din Paris sub indrumarea lui Adolphe Bouguereau si Benjamin Constant. Dupa reintoarcerea din Paris Putz a urmat cursurile din atelierul pictorului de compozitie Paul Höcker. In 1892 s-a fondat gruparea Munich Secession, iar Putz expunea frecvent la expozitia anuala. Cativa ani mai tarziu, in 1899, clasa atelierului lui Höcker a fondat grupul „Scholle” de artisti. Putz a fost unul dintre membrii sai fondatori. Grupul a trebuit sa infrunte silul academic si istoric predominant, cu un stil de pictura temperamental, care a fost influentat de Wilhelm Trübner. Subiectul central era reprezentarea oamenilor, mai ales femei. Leo Putz a fost numit profesor la varsta de 40 de ani, insa a trebuit sa plece din Germania dupa sase ani deoarece era considerat un inamic public de catre ‘Räterepublik’. Urmatorii ani i-a petrecut in exile in Haga. Putz si familia lui s-au reintors la Gauting in Bavaria in 1923 cand i s-a conferit titlul de membru la Bayerische Akademie der Schönen Künste. In 1929 Putz a plecat la São Paulo, prima lui calatorie peste ocean. Impreuna cu familia lui au petrecut urmatorii ani in America de Sud, calatorind la Buenos Aires, Argentina si in jungla din Bahia. Opera lui a fost recunoscuta in Mexico cu functia de profesor onorific la Escola Nacional de Bellas Artes din Rio. Perioada petrecuta in America de Sud a avut o mare influenta asupra picturii lui Putz: peisaje din emisfera sudica si oameni, paleta stralucitoare si plina de culoare. In 1933 Putz s-a reintors din nou la Gauting cu familia. In timp ce era onorat cu o mare expozitie la Künstlerverein (Societatea Artistilor), Putz inca simtea nevoia sa paraseasca National Socialistii deoarece acestia i-au interzis sa picteze in 1937 si au dizolvat gruparea Secession si toate grupurile de artisti din München in 1938. Leo Putz a murit pe 21 iulie 1940 in exilul sau din Meran. A fost inmormantat in Gauting.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu