ANIVERSAREA PICTORULUI CARLOS SCHWABE
* * *
aș vrea să fiu un val
și cu viteza fericirii
să pot să-ți spăl gândurile sălbatice
(cav)
Pictor:Carlos Schwabe
Titlul: Valuri
Titlul original:
Data:
Stilul: simbolism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Carlos Schwabe (21 iulie 1866 – 1926) a fost un pictor si grafician elevetiano-german simbolist.
Schwabe s-a nascut in Altona, Holstein si s-a mutat in Geneva, Elvetia la o varsta frageda.Dupa ce a studiat arta in Geneva, tanarul s-a mutat in Paris, unde s-a intretinut singur ca designer de afise si a inceput sa frecventeze cercurile simboliste. Picturile lui reprezinta figuri mitologice si alegorice; fiind artist de esenta literara, Schwabe a avut multe comenzi ca ilustrator de carti.A ilustrat Le rêve (1892) de Emile Zola, Les Fleurs du mal (1900) de Charles Baudelaire, Pelléas et Mélisande (1892) de Maurice Maeterlinck si Jardin de l’infante (1908) de Albert Samain. Schwabe a trait in Franta pentru tot restul vietii si a murit in Avon, Seine-et-Marne in 1926.
Doua stiluri distincte se recunosc in arta sa.Inainte de 1900, picturile lui Schwabe au fost mai mult individuale si experimentale, prezentand idealismul simbolistilor; in mod conventional, scenele alegorice din natura au devenit mai proeminente in lucrarile sale de mai tarziu. Imaginea femeii a fost foarte importanta, representand uneori moartea si suferinta, alteori, creativitatea si conduita. Prima sa sotie a fost modelul pentru ingeri si Fecioara, iar „Death” din The Death of the Grave-Digger (1895) ii seamana mult. Moartea unui prieten apropiat in 1894, cand Schwabe avea 28 de ani, i-a stimulat interesul in reprezentarea mortii.
Schwabe a creat o litografie color pentru Salon de la Rose+Croix in 1892, prima din sase expozitii organizeate de Joséphin Péladan care au demonstrat tendintele rosicruciane ale smbolismului francez. Afisul lui Schwabe pictat in tonuri de albastru reprezinta un ritula de initiere —trei femei care urca catre salvarea spirituala—este un exemplu de arta Rosicruciana.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu