duminică, 16 iulie 2017

Joshua Reynolds - Lady Charles Spencer - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI JOSHUA REYNOLDS

* * *

o tăcere visătoare
în peisajul cu un copac
strânge la piept un câine
o amintire lăsată
într-o dimineață tandră
de un mușchetar


(cav)


----------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Joshua Reynolds
Titlul: Lady Charles Spencer
Titlul original:Lady Charles Spencer
Data: 1766
Stilul: Rococo
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea: 63 x 79 cm
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Sir Joshua Reynolds (16 iulie 1723 – 23 februarie 1792) a fost un important și influent pictor englez al secolului al XVIII-lea.Joshua Reynolds s-a născut pe 16 iulie 1723 la Plympton, un orășel situat în apropierea portului Plymouth Dock (astăzi Devenport). A fost al șaptelea copil al respectabilului Samuel Reynolds, absolvent de Oxford și directorul școlii din oraș.

În noiembrie 1740 tatăl său îl trimite la Londra în atelierul lui Thomas Hudson, pictor, considerat unul dintre cei mai talentați portretiști în viață. Trei ani mai târziu se întoarce la Plymouth Dock. La 26 de ani pleacă în călătorie în Italia. După scurte escale în 1750 ajunge la Roma. Studiază toate colecțiile, le analizează, își petrece timpul copiind lucrările lui Rafael. Adevăratul său idol este Michelangelo, pe care îl numește „divin”. Părăsește Roma și locuiește scurt timp la Neapole și Florența. Vizitează Parma și Bologna de unde pleacă la Veneția. Înainte de a se înapoia în țară, se oprește o lună la Paris unde se familiarizează cu pictura franceză contemporană.

Recunoașterea definitivă o dobândește pictând portretul în mărime naturală al prietenului său Augustus Keppel. Pe 14 decembrie 1768, Reynolds care contribuise la înființarea Academiei Regale, este ales în unanimitate primul ei director. A ocupat această funcție vreme de peste 20 de ani. Pe 21 iulie 1769 este înobilat, devine Sir Joshua Reynolds. În 1784 este numit pictorul oficial al curții regale. În 1786, țarina Ecaterina a II-a a Rusiei îi comandă un tablou istoric. Reynolds are libertate totală în alegerea temei și a dimensiunilor tabloului; pictează Hercules sugrumând șerpii trimiși de Hera.

Face câteva călătorii pe continent, studiază operele maeștrilor olandezi și flamanzi contemporani sau clasici. Își pierde vederea și e nevoit să renunțe la pictură.

Pe 23 februarie 1792 Sir Joshua Reynolds moare de cancer la ficat la reședința sa din Leicester Fields. este inmormântat alături de marele portretist Anton van Dyck.

În creația lui Reynolds, un loc important îl ocupă portretele de copii, atât din punctul de vedere al numărului lor cât și al valorii artistice.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu