* * *
toate
fără excepție
suntem îngeri
îngeri care populează munții și râurile
pădurile și deșerturile
îngeri care se îndrăgostesc cu ușurință
îngeri care cred în miracole
(cav)
Pictor: Anna Ancher
Titlul: femeie în fața oglinzi
Titlul original:
Data: 1899
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Anna Ancher (18 august 1859 – 15 aprilie 1935) a fost o pictorita daneza asociata miscarii Skagen Painters, o colonie de artisti din nordul extrem al peninsulei Iutlanda.
Anna Kirstine Brøndum s-a nascut in Skagen, Danemarca, fiica lui Erik Andersen Brøndum (1820–1890) si a Anei Hedvig Møller (1826-1916). Ea a fost singura dintre pictorii gruparii Skagen Painters care s-a nascut si a crescut chiar in Skagen unde tatal ei detinea hotelul Brøndums Hotel. Talentul artistic talent al AnneiAncher a fost evident de la o varsta frageda si a devenit obisnuita cu arta pictoriala datorita numerosilor artisti care veneau sa picteze in Skagen, in nordul Jutlandei.
A studiat desenul timp de trei ani la colegiul de pictura Vilhelm Kyhn din Copenhaga, si si-a dezvoltat propriul ei stil, a fost un pionier in observarea jocurilor de umbra si lumina a diferitelor culori lumina naturala. De asemenea a studiat desenul in Paris la atelierul lui Pierre Puvis de Chavannes impreuna cu Marie Triepcke, care se va casatori cu Peder Severin Krøyer, alt pictor de la Skagen. In 1880 s-a casatorit cu pictorul Michael Ancher, pe care l-a cunoscut in Skagen. Au avut o fiica, pe Helga Ancher. In ciuda presiunii societatii ca femeile maritate trebuie sa se dedice indatoririlor casnice, ea a continut sa picteze si dupa casatorie.
Anna Ancher este considerata unul dintre cei mai mari pictori danezi datorita abilitatilor sale ca pictor de personaje si culori.
Ancher a preferat sa picteze interioare si teme simple din viata de zi cu zi a locuitorilor din Skagen, in special pescari, femei si copii. A fost intens preocupata de explorarea culorii si a luminii. Lucrarile artistei Anna Ancherau reprezentat, deseori, arta daneza in exterior. A primit medaliile Ingenio et Arti in 1913 si Tagea Brandt Rejselegat in 1924.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu