* * *
dimineața
pe aleea pietruită
strigătul unei femei
trezește orașul din ruină
un bărbat privește pe fereastră
și se gândește
la o poezie despre mare
(cav)
Pictor: Telemaco Signorini
Titlul: Chiacchiere a Riomaggiore
Titlul original: Chiacchiere a Riomaggiore
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Telemaco Signorini (18 august 1835 – 1 februarie 1901) a fost un pictor italian care a apartinut grupului cunoscut ca Macchiaioli.
S-a nascut in cartierul Santa Croce din Florenta si a avut de timpuriu o inclinatie spre literatura, insa incurajat de tatal lui, Giovanni Signorini, pictor de curte la marele duce de Toscana, el a decis sa studieze pictura. In 1852 s-a inscris la Academia din Florenta, iar in 1854 picta deja in aer liber. Anul urmator expunea pentru prima data picturi inspirate de lucrarile lui Walter Scott si Machiavelli la Florentine Promotrice.
In 1855 a inceput sa frecventeze Caffè Michelangiolo din Florenta, unde i-a cunoscut pe Giovanni Fattori, Silvestro Lega, Saverio Altamura si inca cativa artisti din Toscana care au devenit curand gruparea Macchiaioli. Macchiaioli, nemultumiti de conventiile invechite predate in academiile italiene de arta, au inceput sa picteze in aer liber in scopul de a captura lumina naturala, umbrele si culorile. Ei au fost precursorii impresionistilor care, incepand din anii 1860 vor urmari acelasi lucru in Franta.
Signorini a fost voluntar in Al Doilea Razboi Italian de Independenta din 1859, dupa care a pictat scene militare pe care le-a expus in 1860 si 1861. A facut prima calatorie in afara Italiei in 1861 cand a vizitat Parisul, unde s-a reintors in anii care au urmat. Acolo l-a cunoscut pe Degas si un grup de artisti italieni, pe Giovanni Boldini, Giuseppe De Nittis si Federico Zandomeneghi.Nu numai ca a devenit seful grupului Macchiaioli, insa era si polemistul lor.
Influenta fotografiei este sugerata deseori de compozitiile asmetrice din lucrarile lui Signorini, iar desenele de mai tarziu dezvaluie alte influente: cele din arta japoneza si Whistler, in simplificarea formelor, efectele atmosferice si tratarea aplatizata a spatiului.
El a predat la Instituto Superiore di Belle Arti din Florence incepand cu 1892. Signorini a murit la Florence pe 1 februarie 1901.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu