duminică, 27 august 2017

Eugène Boudin - Orașul Dordrecht


* * *

încă
îndrăgostit
de olivia newton john și gloria gaynor
mă lupt pentru supremație cu john travolta
prin oraș
fac slalom printre mizerile și gunoaiele zilnice
și mă feresc cu o dexteritate ieșită din comun
de oamenii care latră mai tare decât câinii vagabonzi
încă

(cav)


---------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Eugène Boudin
Titlul: Orașul Dordrecht
Titlul original:
Data: 1884
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Colecție privată

Date despre pictor:
Eugène Boudin (12 iulie 1824 – 8 August 1898) pictor francez de peisaje si peisaje marine.A fost unul dintre primii pictori care au pictat mai degraba afara decat intrun atelier de pictura.A avut o mare influenta asupra impresionistilor francezi.

Boudin s-a nascut la Trouville, France, a fost fiul unui navigator. In 1835 tatal sau a dechis un mic magazin in Le Havre unde Boudin a lucrat alaturi de el, vanzand articole de papetarie si facea rame pentru tablouri. Boudin a intalnit multi artisti care aduceau picturile pentru vanzare in magazinul lor.Pe la 20 de ani, Boudin a plecat la Paris sa studieze pictura. venea des acasa ca sa picteze peisaje marine din jurul casei.

In 1856 Boudin l-a intalnit pe Claude Monet cu care a lucraat cateva luni in studioul sau. Cei doi au ramas prieteni pe viata. Monet a spus mai tarziu ca Boudin a avut o influenta majora asupra lui, invatandu-l sa picteze in natura. Camille Corot care a avut una dintre cele mai mari influente asupra lui Monet ai a altor impresionisti, privind lucrarile lui Boudin a exclamat: „Tu esti maestrul cerului.”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu