marți, 8 august 2017

Louis Valtat - Peisaj italian - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI FRANCEZ LOUIS VALTAT

* * *

ascuns prin tufișuri
îmi acopăr ochii cu palmele
și încep să număr
clipele de așteptare
decorate cu forma unei femei

(cav)


----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Louis Valtat
Titlul: Peisaj italian
Titlul original:
Data: 1902
Stilul: fauvism
Mod de realizare: ulei pe pânză
Dimensiunea: 42 x 34 cm
Unde se gaseste: Colecție privată

Date despre pictor:

Louis Valtat (8 august 1869, Dieppe, Seine-Maritime – 1952) a fost un pictor francez asociat Fauvismului.Valtat este considerat o cheie de legatura pentru tranzitia stilistica in pictura de la Monet la Matisse. Louis Valtat este considerat unul din liderii si fondatorii miscarii fauviste (insemnand „bestii sălbatice” prin folosirea violenta a exploziei de culori), care au expus in anul 1905, la Salonul de Toamnă din Paris. Valtat a fost implicat cu cele mai influente groupuri de artisti, ca de exemplu Auguste Renoir, Paul Signac, Georges d’Espagnat si Maximilien Luce.

Louis Valtat s-a nascut pe 8 august 1869 in Dieppe, Seine-Maritime, din regiunea Normandia a Frantei, intro familie instarita de proprietari de vapoare. Valtat a petrecut multi ani ai copilariei in Versailles, o suburbie a Parisului, unde a urmat cursurile liceului Lycée Hoche (langa palatul Versailles). Incurajat de tatal sau,pictor amator de peisaje, Valtat a devenit interesat de arta, iar la varsta de 17 ani, decis sa urmeze o cariera artistica, a aplicat la Scoala de Arte Frumoase din Paris. Dupa ce a fost acceptat in 1887, Valtat s-a mutat la Paris pentru a se inscrie la École des Beaux Arts de Paris, unde s-a pregatit cu renumitii artisti academici Gustave Boulanger (1824–1888), Jules Lefebvre (1836–1911) si mai tarziu cu Benjamin Constant (1845–1902).

Dupa aceea, Valtat a studiat la Académie Julian sub indrumarea lui Jules Dupré (1811–1889), un pictor peisagist al scolii Barbizon. Printre colegii sai studenti i-a avut pe: Albert Andre (1869–1954), care i-a devenit un prieten foarte apropiat, precum si Maurice Denis (1870–1943), Pierre Bonnard (1867–1947), si Edouard Vuillard (1868–1940), care, la acea vreme, erau membri ai miscarii Nabis. Spunandu-si „Nabis” (dupa cuvantul ebraic ce insemna profeti), ei au fost influentati de metoda Synthetista de pictura a lui Paul Gauguin (1848–1903) bazata pe folosirea unor forme/linii simple, culori pure si modele de dimensiuni mari.

In 1890, dupa ce a castigat premiul Jauvin d’Attainville, Valtat si-a deschis propriul sau studio pe rue La Glaciere din Paris. Valtat si-a facut debutul in 1893 la Salonul Artistilor Independenti, unde a expus cateva lucrari care descriu scene de strada din zona invecinata cu studioul sau. Una dintre aceste picturi, „Sur Le Boulevard (On The Boulevard, 1893) a fost remarcata de criticul de arta Félix Fénéon. In perioada de inceput a carierei sale, Valtat a folosit tusele luminoase ale impresionismului si punctele colorate intalnite in pointilism.

Valtat a expus foarte mult pe toata perioada carierei sale. In 1894, Louis Valtat a colaborat atat cu Henri de Toulouse-Lautrec, cat si cu Albert André la crearea decorului pentru teatrul „L’Oeuvre” din Paris la rugamintea lui Lugné Poë.

Valtat a suferit de tuberculoza si a petrecut multe toamne/ierni pe coasta mediterraneana in Banyuls, Antheor si Saint-Tropez. Deseori, Valtat si familia lui i-au vizitat pe Paul Signac in Bollée si pe Auguste Renoir la Maison de la Poste in Cagnes. In aceste perioade, pe costa meditareana, folosirea culorii a devenit pentru Valtat o preocupare majora, astfel ca ainceput sa foloseasca tendintele fauviste, mai ales in peisajele marine.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu