miercuri, 30 august 2017

Nikolai Astrup - Noapte de iarnă - aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI NIKOLAI ASTRUP

* * *

munții proaspăt părăsiți de rândunele
își fac frizura-n lacul adormit
și luna luminează cu faza mare
răceala de pe case

(cav)
---------------------------------------------------------------------------------


Pictor: Nikolai Astrup
Titlul: Noapte de iarnă
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Nikolai Astrup (30 august 1880 – 21 ianuarie 1928) a fost un pictor norvegian.

Astrup s-a nascut in Bremanger din Nordfjord, insa a crescut in Ålhus in Jølster unde tatal lui era preot. El a fost stranepotul lui Nils Astrup, un membru al parlamentului. Tatal lui, Christian dorea ca Nikolai, fiul lui cel mai mare, sa devina preot, insa Nikolai era mai interesat de desen si pictura. El a studiat aceste materii in Oslo ca student la scoala populara de pictura Backer.

Pentru o scurta pertioada a locuit in Paris si in Germania, apoi s-a reintors la Jølster. S-a casatorit acolo si a avut 8 copii. Viata era foarte grea si a trebuit sa lupte cu boala. Astrup a murit de pneumonie in 1928 la varsta de 47 ani in Førde langa Jølster.

Astrup a preferat culorile clarer, puternice si a pictat mai mult imprejurimile din Jølster. Lucrarile lui au o stransa legatura cu natura si mediul pictat intro bogatie de culori distincte. Astrup e considerat un pictor neo-romantic, insa a lucrat si gravuri in lemn. Nikolai Astrup e unul dintre cei mai mari pictori norvegieni de la inceputul anilor 1900, iar unele dintre lucrarile lui au fost vandute la licitatii pentru aproximativ 500,000 $

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu