sâmbătă, 23 septembrie 2017

František Kupka - Autoportret - aniversare


* * *

un pictor ceh fumează o ţigară
cu o carte în mână
aşezat pe un balansoar
zboară printre stele
în căutarea lui van gogh

(cav)



------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: František Kupka
Titlul : Autoportret
Titlul original:
Data:1907
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
František Kupka(23 septembrie 1871 – 24 iunie 1957) a fost un pictor si artist grafic ceh. El a fost un pionier si co-fondator din etapa timpurie a miscarii artistice abstracte si a orfismului. Lucrarile abstracte ale lui Kupka au avut ca baza realismul, insa ulterior au evoluat intro arta abstracta pura.

František Kupka s-a nascut in Opočno, Bohemia de est (acum Republica Cehă) in 1871. Din 1889 pana in 1892 a studiat la Academia de Arte din Praga. In acea perioada a pictat teme istorice si patriotice.S-a concentrat pe subiecte simbolice si alegorice. A expus la Kunstverein, Viena, in 1894. Implicarea lui in teozofia si filozofia estica dateaza din acea perioada. In primavara lui 1894, Kupka s-a stabilit in Paris; acolo a urmat studii la Académie Julian unde a studiat cu Jean-Pierre Laurens la Ecole des Beaux-Arts.

In 1931 a fost unul dintre membri fondatori ai asociatiei Abstraction-Création. In 1936, lucrarile lui au fost incluse in expozitia de Arta Cubista si Abstracta la Museum of Modern Art din New York City, precum si intro expozitie importanta impreuna cu alt artist ceh excelent, Alphonse Mucha la Jeu de Paume in Paris. In acelasi timp, Kupka a participat la Salon des Réalités Nouvelles, unde a continuat sa expuna in mod regulat pana la moartea sa. La inceputul anilor 1950 a castigat o recunoastere generala si a avut cateva expuneri solo in New York.

Intre 1919 si 1938 Kupka a fost sprijinit financiar de bunul sau prieten, colectionarul de arta si industriasul Jindřich Waldes care a acumulat o substantiala colectie din arta lui. Kupka a murit in 1957 la Puteaux, Franta.

Lucrarile lui au avut influenta asupra unor artisti ca de exemplu, Robert Delaunay.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu