duminică, 10 septembrie 2017

Marianne von Werefkin - The Ragpicker, Detail - aniversare

* * *

îmi imaginez locul de joacă
găletușa cu lopățele
nisipul
câteva șoapte cunoscute
și amintirea zilelor frumoase


(cav)



------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Marianne von Werefkin
Titlul : The Ragpicker, Detail
Titlul original: The Ragpicker, Detail
Data: 1917
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:
Date despre pictor:
Marianne von Werefkin (in rusa Мариамна/Марианна Владимировна Веревкина) (10 septembrie 1860, Tula, Russia – 6 februarie 1938, Ascona, Switzerland), nascuta Marianna Wladimirowna Werewkina, pictorita expresionista elvetiana de origine rusa.
Marianne von Werefkin a fost fiica unui comandant al Regimentului Ekaterinaburg. In 1880 a devenit studenta lui Ilya Repin, cel mai important pictor al realismului rus. Progresul ei in arta a ramas pe loc dupa un accident la vanatoare in care si-a impuscat mana dreapta cu care picta.
In 1892 l-a intalnit pe Alexej von Jawlensky si a devenit protejata lui, iar in 1896 s-au mutat la Munchen.De dragul artei lui Jawlensky, Marianne n-a mai pictat timp de 10 ani.
Ea a creat primele sale lucrari expresioniste in anul 1907 in care a pictat dupa stilul lui Paul Gauguin’s and Louis Anquetin si sub influenta lui Edvard Munch. In 1909 s-a infiintat „Neue Künstlervereinigung München (New Association of Artists in Munich, NKVM) care a devenit un forum al expozitiilor si programarilor.
La sfarsitul Primului Razboi Mondial au emigrat in Elvetia, langa Geneva, mai tarziu s-au mutat la Zurich. In 1918 s-au separat, iar Werefkin s-a mutat singura la Ascona, pe Lago Maggiore. In 1924 a fondat gruparea artistica „Großer Bär” (Big Bear, Ursa Major).
In ultimii sai ani a pictat afise. Prietenii ei „Carmen” si „Diego Hagmann” au protejat-o de saracie.
A fost inmormantata in cimitirul rusesc din Ascona.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu