vineri, 29 septembrie 2017

Rupert Charles Wulsten Bunny - Idila mării - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI RUPERT CHARLES WULSTEN BUNNY

* * *

de fiecare dată când intru în mare
înot alături de peşti
ne înţelegem foarte bine
ce uşurare
vorbim despre aceeaşi tăcere
iar liniştea are contururile pline de sirene


(cav)



------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Rupert Charles Wulsten Bunny
Titlul : Idila mării
Titlul original:
Data: 1891
Stilul: Simbolism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Date despre pictor:
Rupert Charles Wulsten Bunny (29 septembrie 1864 – 25 mai 1947) a fost un pictor australian care s-a nascut in St Kilda, Victoria.A realizat success si aprecierile criticilor ca expatriat la finele secolului trecut in Paris. A castigat un premiu important la Salonul din Paris in 1890 cu lucrarea „Tritons” si o medalie de bronz la Exposition Universelle din Paris in 1900 cu lucrarea „Burial of St Catherine of Alexandria”. Statul francez a achizitionat 13 dintre lucrarile sale pentru Musée du Luxembourg si colectii regionale. A fost un „colorist sumptuos si un splendid pictor erudit de teme excelente, precum si creatorul celui mai ambitios Salon de pictura produs de un australian.”
Bunny a fost al treilea fiu al unui judecator al Curtii Victoriene, Brice Frederick Bunny si al Mariei Hedwig Dorothea Wulsten. A plecat in Anglia in 1884 si a studiat la scoala de arta Calderon din Londra. Dupa 18 luni a plecat la Paris pentru a studia in atelierul lui Jean-Paul Laurens.
Intre 1893 si 1907, artistul a frecventat des colonia artistica de la Étaples si a lasat cateva picturi memorabile in urma acelor vizite. In 1902 s-a casatorit cu Jeanne Heloise Morel, o studenta la arta si model care a aparut frecvent in picturile lui. Bunny a continuat sa traiasca in Franta pana in 1911, cand s-a reintors in Australia pentru o vizita. De atunci a inceput sa calatoreasca des intre Australia si Franta. Dupa moartea sotiei sale in 1933, el s-a reintors pentru totdeauna in Australia si s-a stabilit in South Yarra, Victoria.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu