duminică, 22 octombrie 2017

Charles-Amable Lenoir - Trandafirul roz - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI CHARLES-AMABLE LENOIR

* * *

o dată am tăiat cu lama
portretul femeii
atârnat pe perete
ros de gelozie am dat cu el de pământ

după o zi
am lipit portretul
şi l-am pus la loc
ca să nu-mi petrec singur seara
acasă

(cav)



------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Charles-Amable Lenoir
Titlul : Trandafirul roz
Titlul original:
Data:
Stilul: Realism, Romantism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Charles-Amable Lenoir (22 octombrie 1860–1926) a fost un pictor francez. La fel ca mentorul sau, William-Adolphe Bouguereau, el a fost un pictor academic si a pictat portrete realiste, precum si scene mitologice si religioase. Cariera lui artistica a fost asa de prestigioasa incat a castigat de doua ori Prix de Rome si a fost recompensat cu Legiunea de onoare.

Lenoir s-a nascut in Châtellaillon, un orasel de langa La Rochelle. Mama lui a fost o cusatoreasa, iar tatal lui a fost ofiter la vama. Tatal lui a demisionat si familia s-a mutat la Fouras. Nu si-a inceput cariera ca artist, insa a inceput sa studieze la colegiul de profesori din La Rochelle. Dupa absolvire, el a lucrat ca profesor si supraveghetor la liceul din Rochefort.

In August 1883 a fost acceptat la École des Beaux-Arts de Paris, de asemenea s-a inscris si la Académie Julian unde a fost studentul lui William-Adolphe Bouguereau si Tony Robert-Fleury. Lenoir si-a facut debutul artistic la Salonul din 1887 si a continuat sa expuna pana la moartea sa. Imediat a fost remarcat de lumea artei, iar in 1889 a castigat premiul al doilea Prix de Rome pentru lucrarea sa, „Jésus et le paralytique (Jesus and a Sick Man with Palsy)”, iar in anul urmator a castigat premiul intai Prix de Rome pentru lucrarea „Le Reniement de Saint Pierre (The Denial of St. Peter)”.

A continuat sa castige Prix de Rome si-n urmatorii ani, iar in 1903 a fost numit cavaler al Legiunii de onoare.

Avea o casa la Fouras unde isi petrecea verile. A murit acolo pe 1 august 1926. Pentru a-l comemora s-a ridicat un monument in memoria lui in anul 1937.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu