luni, 9 octombrie 2017

Soren Emil Carlsen - Grădina din spatele studioul artistului - aniversare


Copilaria

Tata încăleca şi pornea la câmp.
Mama rămânea acasă cu acul în mână.
Frăţiorul dormea.
Copil singuratec, citeam sub arborele mango
povestea lui Robinson Crusoe,
o lungă poveste ce nu se termina niciodată.

În lumina albă a amiezii chema o voce
care dincolo, în casa sclavilor, învăţa cântece de leagăn
fără să le uite vreodată
chema la cafea.
Cafea mai neagră decât bătrâna guvernantă.
Cafea gustoasă,
cafea bună.

Mama stătea cu acul în mână
şi mă privea:
Pst...nu-l trezi pe micuţ.
Privea spre leagănul pe care se aşezase o muscă.
Şi suspină... cât de adânc!

Departe, tată îşi caută vita
cutreierând nesfârşita câmpie.
Iar eu n-am ştiut niciodată că povestea mea
era mai frumoasă decât a lui Robinson Crusoe.

de Carlos Drummond de Andrade
------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Soren Emil Carlsen
Titlul : Grădina din spatele studioul artistului
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Soren Emil Carlsen (19 octombrie 1853 – 2 ianuarie 1932, New York City) a fost un pictor impresionist american emigrat din Danemarca. Cu toate ca a devenit cunoscut pentru naturile lui statice, fiind descris ca „The American Chardin,” ulterior si-a diversificat stilul si astfel a devenit cunoscut si pentru peisaje si peisaje marine.

In indelungata sa cariera a castigat multe dintre cele mai importante distinctii ale artei americane si a fost ales membru al Academiei Nationale de Desen. Pentru mai mult de 40 de ani a fost si un profesor respectat in Chicago, San Francisco si New York.

Emil Carlsen s-a nascut si a crescut in capitala Danemarcei, Copenhagen. A provenit dintro familie de artisti, mama lui picta, unele rude, verisorul lui au avut o mare influenta asupra lui, devenind mai tarziu, directorul Academiei Regale Daneze.Timp de patru ani a studiat arhitectura la Academia Regala Daneza si in 1872 a emigrat in Statele Unite, stabilindu-se in Chicago.

Interesat de arta, la inceput a lucrat ca asistent arhitect si a studiat cu artistul de peisaje marine, Lauritz Holst. Cand Holst s-a reintors in Danemarca si-a lasat studioul lui Carlsen.Acesta progresat rapid si a fost numit primul profesor de desen si pictura la Academia de Desen din Chicago.Carlsen a cautat sa se pregateasca mai mult si s-a imbarcat pentru Paris in 1875, unde a fost influentat de pictorul francez Jean-Baptiste-Siméon Chardin. Dupa ce s-a reintors in SUA si-a deschis un studio in New York si a inceput sa picteze naturi statice in stilul tonalist, amintind de cele ale lui Chardin.Insa, vanzarea lucrarilor era o lupta si s-a mutat in Boston unde a avut o scurta perioada de succes.

S-a reintors in New York si a reinceput lupta sa vanda tablourile. In 1879 a tinut o licitatie pentru a-si imbunatati situatia financiara, insa a vandut doar cateva tablouri.Aceasta l-a fortat sa renunte la studio si sa se apuce de comertul cu gravuri cu care a avut oarecare succes in ciuda frustrarii sale de a nu putea picta tot timpul.In 1884 s-a reintors in Europa si i s-au acceptat doua lucrari la Salonul din Parisdin anul 1885.S-a reintors la New York unde si-a deschis un studio si a reinceput sa picteze si sa predea lectii de pictura.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu