miercuri, 25 octombrie 2017

Nicolas de Largillière - Portretul unei domnișoare

Stau în cerdacul tău

Stau în cerdacul tău... Noaptea-i senină.
Deasupra-mi crengi de arbori se întind,
Crengi mari în flori de umbră mă cuprind
Și vîntul mișcă arborii-n grădină.

Dar prin fereastra ta eu stau privind
Cum tu te uiți cu ochii în lumină.
Ai obosit, cu mîna ta cea fină
În val de aur părul despletind.
L-ai aruncat pe umeri de ninsoare,
Desfaci visînd pieptarul de la sîn,
Încet te-ardici și sufli-n lumînare...
Deasupră-mi stele tremură prin ramuri,
În întuneric ochii mei rămîn,
Ș-alături luna bate trist în geamuri.

de Mihai Eminescu
(din volumul "Poesii", 1884)



------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Nicolas de Largillière
Titlul : Portretul unei domnișoare
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:


Date despre pictor:
Nicolas de Largillière (10 octombrie 1656 – 20 martie 1746) a fost un pictor francez nascut in Paris.Tatal lui Largillière, un comerciant, l-a dus in Antwerp la varsta de trei ani. A petrecut si doi ani in Londra si dupa cateva incercari nereusite in afaceri, a ajuns in studioul lui Goubeau. La 18 ani, Largillière a plecat in Anglia unde s-a imprietenit si a lucrat pentru Peter Lely timp de patru ani, la Windsor, Berkshire.
Picturile lui au atras atentia regelui Charles II, care a dorit sa-l retina pe Largillière in serviciul sau, insa controversele ridicate de complotul Casei Rye impotriva romano-catolicilor l-au alarmat pe Largillière care a plecat la Paris, unde a fost bine primit de public.
Odata cu incoronarea lui James II in 1685, regele i-a cerut lui Largillière sa se reintoarca in Anglia. James II i-a oferit lui Largillière functia de curator al colectiei regale, insa acesta a refuzat neuitand de complotul Rye. Oricum, in scurta perioada cat a stat in Londra a pictat portretele regelui, reginei Mary of Modena si al printului Wales James Francis Edward Stuart. Portretult printului de Wales could nu a putut sa fie pictat in acea perioada, deoarece printul s-a nascut in 1688. Cele trei portrete ale printului in tinerete trebuie ca au fost pictate de Largillière in Paris, atunci cand s-a reintors in primavara lui 1686. Portretul regelui James II a fost pictat in 1686.
In Paris, in anul 1686, Largillière a pictat un portret al pictorului Charles Le Brun pentru admiterea in Academia Franceza. Portretul il arata pe Le Brun, pe presedintele academiei lucrand la un cavou, inconjurati de busturile clasicilor si figurine asezate pe pardoseala si masa cu pictura. Le Brun, impresionat de portretul lui Largillière, l-a acceptat in academie. In 1690, Largillière a fost desemnat de Academia Franceza ca pictor istoric, care era o importanta tendinta in academie pana la venirea lui Edouard Manet.
La varsta de 89 de ani, Nicolas de Largillière a murit (20 martie 1746).

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu