miercuri, 25 octombrie 2017

Richard Parkes Bonington - Pe coasta Franţei

ANIVERSARE CU SUBIECTE ROMANTICE ŞI ISTORICE ALATURI DE RICHARD PARKES BONINGTON

două bărci

pescarusii zboară,
Delfinul și Sirena nu mai sunt
pentru a vedea mareele născandu-se,
răsărituri de soare la mile distanţă pe mare,
furtuni fără avertisment.
cele două bărci rupte sunt acum
îngropate adânc în nisipul uscat.

ele nu mai o destinație,
nu mai au unde să se ducă
au doar un ultim punct de ancorare.

(cav)

 


------------------------------------------------------------------------------------ -
Pictor: Richard Parkes Bonington
Titlul: Pe coasta Franţei
Titlul original: On the French Coast, Sundown
Data: 1823
Stilul: Romanticism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 33.5 x 46 cm
Unde se găseşte: Hermitage, St. Petersburg, Rusia

Date despre pictor:

Richard Parkes Bonington (25 octombrie 1801 - 23 septembrie 1828), pictor romantic englez, a realizat in special peisaje.
Bonington s-a nascut langa Nottingham, Anglia, iar in 1817 familia s-a mutat la Calais, Franta. Un an mai tarziu viitorul artist se muta la Paris, unde il intalneste pe Eugene Delacroix si realizeaza lucrari in acuarela dupa peisajele olandeze si flamande de la Luvru. Intre 1821 - 1822 a fost elevul lui Antoine-Jean Gros la Ecole des Beaux-Arts. Primele sale lucrari, majoritatea schite infatisand Le Havre si Lillebonne, au fost prezentate la Salon in 1822.
Incepe sa realizeze si litografii, o parte fiind ilustratii pentru cartea Baronului Taylor, Voyages. In 1824 castiga o medalie de aur la Salon. Incepe sa calatoreasca prin Franta si mai ales in Normandia, unde realizeaza o serie de peisaje infatisand zonele de coasta.
Pleaca si in Anglia si Scotia, uneori fiind insotit de prietenul sau Delacroix, in atelierul caruia Bonington a lucrat adesea. Viziteaza Venetia in 1826, descoperind fascinat lucrarile lui Veronese si Canaletto.
Incepand din 1824 incepe sa realizeze tot mai des compozitii ambitioase, cu subiecte romantice si istorice. Asemeni lui John Constable, Bonington a fost unul dintre artistii englezi ale carui peisaje au fost foarte apreciate in Franta. A fost unul dintre primii artisti din Franta care au preferat sa realizeze acuarele in natura decat in atelier, iar acest stil de lucru inedit avea sa ii inspire si pe artistii scolii Barbizon, Bonington jucand astfel rolul de precursor al Impresionismului.
Din pacate Bonington a murit la doar 26 de ani, de tuberculoza, in timp ce se afla la Londra. Stilul sau, foarte popular si admirat, avea sa inspire numerosi imitatori in Franta si Anglia, artistul avand o influenta postuma apreciabila

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu