marți, 10 octombrie 2017

Simeon Solomon - Luna și somnul


* * *

o respirație pe gâtul meu
luna cu gura deschisă
și buzele uscate
așteaptă sărutul de noapte bună

(cav)
------------------------------------------------------------------------------------------

Pictor:Simeon Solomon
Titlul : Luna și somnul
Titlul original:
Data: 1894
Stilul: Romantic
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 76.2 x 51.4 cm
Unde se gaseste: Tate Britain, London, UK

Date despre pictor:

Simeon Solomon(9 octombrie 1840 in Londra – 14 august 1905 in St. Giles's Workhouse) a fost un pictor englez pre-rafaelit.S-a nascut in Londra pe 9 octombrie 1840, al optulea copil dintro familie cu inclinatii artistice din clasa mijlocie evreiasca. Mama lui, Catherine (Kate) Levy a fost o pictorita amatoare de miniaturi, iar fratii sai mai mari, Abraham (1823-1862) si Rebecca (1832-1886) au fost pictori care i-au influentat creatia artistica.
Nascut si educat in Londra, Solomon a luat primele lectii de pictura de la fratele sau mai mare prin anul 1850. A urmat apoi in 1852 cursurile Carey's Art Academy.
Ca student la Royal Academy Schools, Solomon a fost prezentat de catre Dante Gabriel Rossetti celorlalti membri ai cercului pre-rafaelite. Prima sa expozitie a fost la Royal Academy in 1858. In afara subiectelor literare preferate de scoala pre-rafaelita, subiectele pictate de Solomonau inclus deseori scene din biblia evreiasca cu scene si ritualuri din viata evreilor.
In 1873 cariera lui a fost intrerupta dupa ce a fost arestat intro toaleta publica la Stratford Place Mews, din Londra si acuzat de expunere indecenta si incercarea de a comite sodomie. A fost condamnat la 18 luni de munca grea in inchisoare, dar i s-a redus pedeapsa.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu