miercuri, 22 noiembrie 2017

Christian Rohlfs - Floarea soarelui - Aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI CHRISTIAN ROHLFS

* * *

o floarea-soarelui
se ofilește înainte de termen
și moare fără să vrea
în vaza de pe masă
ce aprig sfârșit -
îmi șoptește christian rohlfs -
când toamna se năpustește peste noi
cu suflare grea

(cav)



------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Christian Rohlfs
Titlul : Floarea-soarelui
Titlul original: Sonnenblumen
Data: 1926
Stilul: Expresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Christian Rohlfs (22 noiembrie, 1849 – 8 ianuarie, 1938) a fost un pictor german, unul dintre cei mai importanti reprezentativi ai expresionismului german.

Expresionismul german este un termen general utilizat pentru a acoperi o serie de mișcări artistice care au apărut în Germania după primul război mondial, de-a lungul întregului deceniu al anilor 1920, care au atins apogeul în Berlinul anilor 1920. Expresionismul german este o mișcare artistică și culturală apărută în cadrul mai larg al expresionismului european din arta și cultura Europei a anilor 1920 și 1930.

Mișcarea în pictură a început din 1905 cu grupul Die Brücke (Podul) din Dresden, răspândindu-se mai târziu și în Berlin, și Der Blaue Reiter (Călărețul albastru) în München din 1911.

Expresionismul devine, începând din 1933, ținta atacurilor naziste. În anul 1937 se organizează expoziția „Arta degenerată”: expresioniștii sunt prezentați aici ca dușmani ai regimului și rasei germane. Operele lor sunt confiscate și excluse din muzee. Din fericire, în ciuda distrugerilor și a războiului, s-a reușit recuperarea multor tablouri, chiar dacă unele au fost deteriorate. Ele au fost redate patrimoniului universal și iubitorilor de artă, ca o dovadă că violența nu poate învinge niciodată frumosul.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu