luni, 27 noiembrie 2017

Francisco José de Goya y Lucientes - Orb cântând la chitară

BUCURIA DE A NU FI PERFECTĂ

„Ne-a vorbit despre orbirea psihică şi ne-a povestit o întâmplare care mă urmăreşte până în ziua de azi. Încă n-am terminat să mă măsor cu înţelesul ei tainic.

-Mi-a fost adus un bărbat, T., la vreo patruzeci de ani – a spus profesorul -, un bărbat care declarase într-o bună zi : „Am orbit ! De azi dimineaţă nu mai văd nimic! „Dar totul era perfect cu vederea lui. Avea orbire isterică. A fost internat. Se comporta ca un orb. Pipăia obiectele din jur. Nu putea merge singur. Nu reacţiona la scene vizuale. Se uita în gol fără nici o expresie. Toate încercările de a-l face să vorbească despre problemele personale, despre el însuşi, orice colaborare cu psihiatrii dăduseră greş. Se închisese în sine. Continua să fie orb. Tăcut şi orb. Peste o lună l-au adus la mine. Ştiţi ce? le-am spus doctorilor. Omul vrea să fie orb. Are motivele lui. Nu vrea să ni le împărtăşească. Dar simte nevoia să fie orb. Hai să-i dăm această posibilitate! La dispoziţia mea, în fiecare dimineaţă bolnavului i se legau ochii cu o banderolă neagră. Devenea cu adevărat orb. T. Nu sa împotrivit deloc. Era realmente orb toată ziua. Numai seara îi scoteau banderola, când se culca. După o lună, în mijlocul zilei, când l-au adus la consultaţie cu psihiatrul său. A declarat „Am început să văd din nou.! „(Era încă legat la ochi) I s-a scos faşa de pe ochi şi de data aceasta a început să răspundă la întrebările psihiatrului şi să colaboreze la procesul de descărcare emoţională şi de vindecare. A doua săptămână a putut fi externat, a rămas în supraveghere, dar se vindecase îşi termină profesorul Bodenheimer prelegerea.

Încă mă mai gândesc la fraza profesorului; Dacă simte nevoia să fie orb, hai să-i dăm această posibilitate. Încă mai am de găsit înţelesuri.”

......

Bucuria de a nu fi perfectă – Riri Sylvia Manor
Memorii Bucureşti – Tel Aviv 1941 - 2015

 


------------------------------------------------------------------------------------ --

Pictor: Francisco José de Goya y Lucientes
Titlul: Orb cântând la chitară
Titlul original: El Guitarrista Ciegos
Data: 1778
Stilul: Romantic
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se găseşte: Museo del Prado, Madrid, Spania

Date despre pictor:

Francisco José de Goya y Lucientes (n. 30 martie 1746, Fuendetodos/Aragon — d. 16 aprilie 1828, Bordeaux/Franța) a fost un important pictor și creator de gravuri spaniol, la răspântia secolelor al XVIII-lea și al XIX-lea. La un secol după Velázquez și cu un secol înainte de Picasso, Goya este punct de referință pentru două veacuri de pictură spaniolă. Ani de-a rândul Goya a fost artistul curții regale, la fel ca și mulți alți pictori ai secolului al XVIII-lea. Ar fi rămas probabil creator al unei picturi liniștite, echilibrate, dacă nu s-ar fi îmbolnăvit: surzenia îl izolează de lume și îl eliberează de convenția picturii oficiale. La aproape cincizeci de ani, Goya pornește într-o incursiune în străfundurile misterioase și zbuciumate ale sufletului omenesc. Ochiul lui sarcastic, demascator, nu iartă pe nimeni.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu