marți, 7 noiembrie 2017

Jan Matulka - Compoziție - Aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI JAN MATULKA

* * *

citim tratate
despre arta fericirii
despre zgomotul mării
făcut la nașterea lui venus
apoi scriem
cu cerneluri invizibile
în palmă
ce viitor ne așteamtă

(cav)



------------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Jan Matulka
Titlul : : Compoziție
Titlul original:
Data:
Stilul:
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Jan Matulka (7 noiembrie 1890 – 25 iunie 1972) a fost un pictor modernist american de origine ceha, nascut in Bohemia. Stilul lui Matulka cuprinde expresionismul abstract pana la peisaje, cateodata chiar in aceeasi zi.
Matulka s-a nascut pe 7 noiembrie 1890 in Vlachovo Březí, Bohemia, pe atunci parte din Austria–Ungaria, acum, Republica Ceha. In 1907, Jan, impreuna cu parintii sai Maria si John, precum si cu cele cinci surori s-au mutat in Bronx. Curand dupa aceea, tatal lui s-a despartit de mama lui Jan lasandu-si familia sa se descurce cu foarte putini bani.

In 1908 Jan Matulka a inceput sa studieze la National Academy of Design din New York. Dupa absolvire in 1917 Matulka a cunoscut-o pe Ludmila „Lída” Jiroušková cu care s-a si casatorit pe 1 mai 1918. Lída Matulka lucra pentru biblioteca publica din New York ca sefa a sectiunii de literatura ceha si si-a ajutat sotul sa intre in legatura cu o mare cominitate culturala.

Intre 1917 si 1918 Matulka a calatorit prin Statele Unite si Insulele Caraibe fiind primul beneficiar al bursei nationale Joseph Pulitzer National Traveling, pictand in calatoriile sale. In timp ce se afla in sud-vest a devenit unul dintre primii artisti moderni care a reprezentat dansul ploii tribului Hopi.

In 1920 a calatorit impreuna cu sotia lui in Cehoslovacia pentru a vizita vechea ferma a familiei, apoi in Germania si Franta.Jan si-a deschis un studio in Paris unde i-a cunoscut pe Gertrude Stein, André Lhote, Jean Lurçat, Josef Šíma, Václav Vytlačil si Albert Gleizes. Si-a pastrat ambele studiouri, atat cel din Paris cat si cel din New York.

Cu sprijinul lui Max Weber si Václav Vytlačil, Matulka a devenit profesor la Art Students League din New York. Fiind singurul membru modernist al facultatii, orele lui erau destul de populare. Printre studentii lui s-au numarat Dorothy Dehner, Francis Criss, Burgoyne Diller, I. Rice Pereira si David Smith. Cel din urma a afirmat mai tarziu ca Matulka a avut cea mai mare influenta asupra lucrarilor lui. Matulka a fost dat afara din pozitia detinuta la Art Students League de catre factiunile conservatoare in 1931, insa fiind incurajat de studenti a continuat sa predea in particular.

Pproblemele financiare personale si cele globale l-au oprit din calatoriile anuale in Paris.In 1928 a subinchiriat studioul din paris pictorului Stuart Davis. Ulterior, Josef Šíma l-a preluat de la Matulka in 1934. Šíma a depozitat toate picturile lui Matulka si alte lucrari lasate in the studio in casa sa din Fontainebleau, insa din pacate, aceste lucrari au fost distruse in timpul Celui de-al Doilea Război Mondial.

In 1936 Matulka a descoperit grupul de artisti abstracti americani, insa a refuzat sa se alature acestui grup.Starea lui emotionala a continuat sa se inrautateasca din ce in ce mai mult, in special dupa ce Barbara, sora lui s-a sinucis pe 5 iulie.

In urmatoarele decade, Matulka a primit numeroase aprecieri in timpul expunerilor sale in expozitii, insa a continuat sa ramana retras din societate.Cum varsta si-a spus cuvantul, artistul a suferit de multe boli, inclusiv de surditate. Matulka a murit pe 25 iunie 1972 in New York.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu