joi, 30 noiembrie 2017

William-Adolphe Bouguereau - L'amour s'envole

ANIVERSAREA TEMELOR DE INSPIRAŢIE MITOLOGICĂ CU PENELUL LUI WILLIAM ADOLPHE BOUGUEREAU PE VERSURI DE SIR PHILIP SIDNEY

Astrophil şi Stella – Sonet XXXII

Eşti tristă, lună, şi precum un fur
Sui treptele cerescului lăcaş…
Ai crede că pârdalnicul arcaş
Săgeţile-şi trimite şi-n azur!
Surată, dacă ochii ce-s desprinşi
Cu dragostea o pot şi judeca,
Tu-i înţelegi pe cei în mreje prinşi;
Blajină milă-i în privirea ta.
Statornicia faţă de iubite
E şi la voi o faptă de nătâng?
Frumoasele-s la fel de-nchipuite?
Le place-a fi curtate dar îl plâng
Pe-acel care iubeşte ca nebun?
Vrituţii nerecunoştinţă-i spun?

de Philip Sidney
traducere de Leon Leviţchi

 




-------------------------------------------------------------------------------------- -
Sir Philip Sidney (n. 30 noiembrie 1554, d. 17 octombrie 1586) a fost un poet englez..
Cu toate că se trăgea dintr-o familie celebră- tatăl lui a fost Sir Henry Sidney, iar mama lui a fost sora earl-ului de Leicester- Philp Sidney nu a fost înnobilat decât cu 4 ani înainte de a deceda.
Înainte de a merge la Shrewsbury School, Sidney a fost educat acasă de mama sa. După terminarea acestei școli, s-a înscris la Christ Church, Oxford, dar a întrerupt studiile fără a lua o diplomă în 1571, anul următor mergând cu unchiul său într-o călătorie în Europa continentală. Au vizitat Franța (unde a fost numit „Gentleman of the Bedchamber” la curtea lui Carol al IX-lea), Austria, Veneția (unde i-a cunoscut pe Veronese și Tintoretto), Padova și Genova.
În 1578 a scris o piesă pentru teatrul de măști, The Lady of May, în cinstea vizitei reginei Elisabeta I la Leicester House. În urma unui conflict cu earl-ul de Oxford, Sidney se retrage la sora sa Mary, pentru care a scris Arcadia, un roman de dragoste. Tot cam în această perioadă a scris probabil și The Apologie of Poetrie.
-------------------------------------------------------------------------------------- -
Pictor: William-Adolphe Bouguereau
Titlul: L'amour s'envole
Titlul original: L'amour s'envole
Data: 1901
Stilul: Realism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 170 x 112 cm
Unde se găseşte: Colectie privata

Date despre pictor:

William Adolphe Bouguereau (30 noiembrie 1825 – 19 august 1905) a fost un pictor academic francez. Picturile sale realizate în genul realismului artistic, precum și temele sale de inspirație mitologică l-au făcut extrem de popular, fiind unul din pictorii care a expus la constant la Salonul din Paris, de-a lungul întregii sale vieți artistice. Deși spre sfârșitul vieții sale, pictorul însuși a considerat că a căzut într-un fel de dizgrație, în mare parte datorată opoziției sale constante curentului impresionist, în lumea contemporană
În timpul său, Bouguereau a fost considerat a fi unul dintre cei mai mari pictori ai lumii. Conform afirmațiilor lui Fred Ross, președinte al Art Renewal Center, în 1900, contemporanii pictorului, Edgar Degas și Claude Monet l-ar fi menționat pe Bouguereau ca fiind cel mai probabil pictor francez ce va fi menționat în anul 2000 ca fiind "cel mai mare pictor francez al secolului al 19-lea"există o reconsiderare a artei sale și un nou val de apreciere îi înconjoară cele opt sute treizeci și șase (836) de picturi finalizate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu