joi, 21 decembrie 2017

Ivan Generalić - Peisaj cu casa

ANIVERSAREA ARTEI NAIVE CROATA CU PICTORUL IVAN GENERALIC

în pădure

în pădure
după o frunză
pădurea tuşeşte pe sub tălpi

căderea ploii
strângerea frunzelor
mirosul timpului ce moare

simţim
noi
clipa o prindem noi
noi

ne-a prins şi ea
pe noi

de Natalia Kozak

 


--------------------------------------------------------------------------- -

Pictor: Ivan Generalić
Titlul: Peisaj cu casa
Titlul original:
Data: 1939
Stilul: Arta naiva
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:

Ivan Generalić (n: 21.12.1914 – d: 27.11. 1992) a fost un pictor nativ, de nationalitate croată.
Artă naivă. Sub această denumire se descrie fenomenul apariţiei la sfârşitul secolului al XIX-lea şi continuând în secolul al XX-lea a unor creaţii aparţinând unor individualităţi care nu au frecventat şcoli de artă, ci au ajuns să-şi constituie, pe cont propriu, atât viziunea, cât şi mijloacele de exprimare plastică. Aceşti artişti mai sunt încadraţi în diverse categorii, ca: "pictori populari", "primitivi moderni", "artă instinctuală". Printre Ca precursori poate fi amintit artistul american Edward Hicks (1780 - 1849).
Scoala primitivilor croaţi , Hlebine cu Ivan Generalic (1914 - 1992).
Apărută pe fondul civilizaţiei tehnologice, al exceselor uniformizatoare din producţia industrială, arta naivă reprezintă în toate momentele sale o formă de afirmaţie a individualităţii. Artistul naiv are starea ideală de receptacol şi de restituire a realului, lipsindu-i pentru aceasta instrumentele unei instrucţii plastice.
E o stare de ingenuitate, o abandonare a oricărui eşafodaj artistic, istoric constituit, şi captarea "adevărului prim". Fabulosul acestei arte nu se suprapune celui din viziunea infantilă, unde zonele nedescoperite instaurează forme fantastice, în perimetrul artei naive se comunică o realitate care a trecut prin sensibilitatea artistului, păstrându-şi farmecul şi prospeţimea.
Arta naivă este, în acelaşi timp, liberă de tutela standardurilor folclorice, este departe de ceea ce numim "artă amatoare", în care funcţionează complexul profesionalităţii şi care are ambiţii de elaborare. Artistul naiv se comunică pe sine fără prejudecăţi de limbaj, se dezvăluie instantaneu într-o imagine totală

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu