sâmbătă, 23 decembrie 2017

John Marin - Cape Split


SARBATOAREA PEISAJELOR - JOHN MARIN

Călătoria


Și-a pus în cufăr numai lucruri de primă necesitate
acelea de care va avea trebuință
și care credea că-i vor fi absolut necesare
pentru această depărtată și necunoscută călătorie de durată.
Și-a pus haine, câteva cărți, însemnările lui,
visurile, obsesiile și chinurile
Și-a mai pus încă și o fotografie recentă,
nu cumva călătoria asta să-l schimbe atât de drastic
încât să nu se mai recunoască pe sine,
sinele lui pe care tocmai l-a abandonat
pentru o atât de îndepărtată și necunoscută călătorie de durată.

de Theoklis Kouyalis


Fotografia postată de Ciobotaru Adrian.
--------------------------------------------------------------------------- -
Pictor: John Marin
Titlul: Cape Split
Titlul original: Cape Split
Data: 1935
Stilul: Expresionism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
John Marin (23 decembrie 1870 - 2 octombrie 1953), pictor american.
Nascut in Rutherford, New Jersey, si-a pierdut mama la scurt timp dupa nastere, asa ca a fost crescut de bunici. Inca din copilarie a fost pasionat de desen, realizand primele sale acuarele in adolescenta, intr-o maniera care amintea de impresionismul american. Se inscrie la Steven Institute si apoi calatoreste prin America, realizand numeroase schite si peisaje. Din 1893 incepe sa lucreze ca arhitect, continuand sa se perfectioneze ca artist. Abia la varsta de 28 de ani se decide sa se dedice exclusiv picturii si se inscrie la Academia de Arta din Pennsylvania, apoi la Art Students League in New York. Isi formeaza un stil propriu, intr-o maniera impresionista.
Pleaca la Paris, pentru a-si continua studiile si a se impune ca artist. Calatoreste prin Europa, perfectionandu-se in permanenta. Admirator al lui James McNeill Whistler, avea sa fie foarte influentat de acesta.
Il intalneste la Paris pe fotograful american Alfred Stieglitz, iar ulterior va expune Photo Secession Gallery pe 291 Fifth Avenue, unde va avea prima sa expozitie americana importanta in februarie 1910. Cei doi se vor ajuta reciproc pana la moartea lui Stieglitz, in 1946, fiind una dintre cele mai stranse colaborari artistice din SUA. Cum prietenul sau se ocupa de toate aspectele financiare, Martin s-a putut dedica exclusiv picturii, asa ca a creat cele mai importante compozitii din cariera sa, inspirate de atmosfera new-yorkeza.
Daca in prima faza a fost interesat mai ales de peisajele urbane, cu constructii ample si sobre, dupa 1914 revine la natura, prima sa sursa de inspiratie in tinerete, descoperind fascinat tinutul Maine. Din 1920 stilul sau imprumuta unele elemente cubiste, , desi continua sa lucreze intr-o maniera clasica. In anii 30 realizeaza o serie de peisaje marine foarte apreciate, iar in 1947 expune din nou in galeria care il consacrase, fiind considerat unul dintre marii artisti americani. Doi ani mai tarziu, deja un maestru pentru tanara generatie, avea o impresionanta retrospectiva de acuarele, uleiuri si desene la Young Museum in San Francisco.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu