duminică, 17 decembrie 2017

Lilla Cabot Perry - Domnisoara cu un bol de violete

Acolo unde

ai să mă aştepţi, desigur
eu am plecat
acolo unde
înfloresc florile preafericitului mîine

vidul grotescului curge subţire
pe sub podul fermecat
farmecul zilei frămîntă amintiri.
trecutul schimbă des culori
în perla bine-ascunsă
printre marile valori

acelaşi gol, aceleaşi inimi
creuzet în care zeii
fierb sacre buruieni
mireasma lor topeşte
neastîmpăr, nenoroc, blestem

aici totul cu totul se îmbină
ţinutul fără nume
mă-mprumută, mă subjugă
ai să mă aştepţi, desigur
pînă la înflorire, pînă la iubire
aici totul seamănă cu tine.

de Rafila RADU




 


--------------------------------------------------------------------------- -

Pictor: Lilla Cabot Perry
Titlul: Domnisoara cu un bol de violete
Titlul original: Lady with a Bowl of Violets
Data: 1910; United States
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea: 76.2 x 63.5 cm
Unde se gaseste:

Date despre pictor:

Lilla Cabot Perry (13 ianuarie 1848 – 28 februarie 1933) a fost o pictorita americana care a pictat in stilul impresionist portrete si peisaje in maniera mentorului ei, Claude Monet.
Primele lucrari ale lui Perry s-au format la scoala de arta din Boston si ca urmare a calatoriilor ei in Europa si Japonia.Ea a fost foarte influentata si de filozofia lui Ralph Waldo Emerson, precum si de prietenia ei cu Camille Pissarro. Cu toate ca pana la varsta de 36 de ani s-a pregatit formal, insa dupa ce aa lucrat cu artisti impresionisti, realisti, simbolisti si din miscarea social realista germana, stilul ei a fost foarte afectat .
Lilla Cabot s-a nascut in Boston, Massachusetts. Tatal ei era Dr. Samuel Cabot III, un renumit chirurg. Mama ei era Hannah Lowell Jackson Cabot. A avut sapte frati.
Perry a studiat literatura, limbile, poezia si muzica. In copilarie ii placea sa citeasca mult si sa faca sport afara. Perry avea 13 ani cand a izbucnit Razboiul Civil. Parintii ei erau abolitionisti si a avut un rol activ in ceea ce priveste ingrijirea ranitilor si ajutorul dat sclavilor fugari pentru a-i proteja.La 17 ani, dupa ce razboiul s-a incheiat, Perry s-a mutat cu familia ei la o ferma din Canton, Massachusetts unde a inceput sa fie interesata de peisaje si natura.
In 1884 Perry si-a inceput pregatirea artistica formala cu pictorul portretist portrait Alfred Quentin Collins. Collins a studiat la Académie Julian din Paris sub indrumarea lui Leon Bonnat. Alti studenti ai lui Bonnat au fost Thomas Eakins, John Singer Sargent, Walter Gay si Frederic Vinton.
In 1885 Perry a lucrat cu Robert Vonnoh, un artist care picta in stilul impresionist in aer liber la Grez-Sur-Loing din Franta.Opera lui Vonnoh a reprezentat un stil distinct fata de stilul formal pe care l-a cunoscut Perry, ceea ce a avut ca rezultat trecerea ei pentru totdeauna la Impresionism.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu