sâmbătă, 30 decembrie 2017

Maurice Brazil Prendergast - În Parcul Central

Băncile

Fiecare bancă din parcuri,
de pe marginea străzilor,
are un cântec al ei.
Fiecare bancă
este un portativ tăcut, vălurit,
melancolic.
De câte ori dorul îmi strânge
pieptul,
merg şi stau pe fiecare bancă
pe care am stat
cu tine –
tăcutul, văluritul, melancolicul
lor cântec
să-mi primească lacrimile.

de Valeriu Bîrlan

 


 -----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Maurice Brazil Prendergast
Titlul; În Parcul Central
Titlul original:
Data: 1901
Stilul: post-impresionism
Mod de realizare: acuarela pe hîrtie
Dimensiunea: 50.17 x 35.56 cm
Unde se gaseste: Colecţie privată

Date despre pictor:

Maurice Brazil Prendergast (10 octombrie 1858 – 1 februarie 1924) a fost un pictor american post-impresionist care a lucrat in ulei, acuarela si monotip. Din punct de vedere tehnic era membru al gruparii The Eight, insa delicatetea compozitiilor si frumusetea de mozaic a desenelor sale aveau putine in comun cu filozofia grupului.
Un tip timid, Maurice a ramas burlac toata viata. Maurice a studiat trei ani in Paris la Académie Colarossi si la Académie Julian.In primul an al sederii sale in Paris l-a cunoscut pe pictorul canadian James Morrice, care l-a introdus in lumea artistilor avangardisti englezi, Walter Sickert si Aubrey Beardsley, toti admiratori infocati ai lui James McNeill Whistler. Influentele acestor artisti au hotarat stilul lui ulterior de pictura.
A fost membru al grupului de pictori americani numit 'The Eight' in care se aflau Robert Henri, liderul grupului, Everett Shinn, John Sloan, Arthur B. Davies, Ernest Lawson, George Luks si William Glackens.
Ulterior i-a cunoscut pe Édouard Vuillard si Pierre Bonnard dupa care a intrat in tabara post-impresionistilor. A dezvoltat si a continuat sa elaboreze un stil foarte personal. A devenit primul artist american dedicat operei lui Paul Cézanne pentru a intelege si utiliza folosirea expresiva a formei si culorii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu