vineri, 22 decembrie 2017

Medi Wechsler Dinu - peisaj de primavara

ANIVERSAREA PLEIN AIR LA BALCIC CU MEDI WECHSLER DINU

Visul

lui Grzegorz

am avut un vis
că stau cu Tine în livadă

în vara târzie s-a împletit
nesiguranţa
dar aerul era plin
de speranţe

coşul dintre noi
era gol

deocamdată

căci poeziile mele
sunt fructele credinţei Tale
şi încă se mai coc

de Natalia Kozak

 


--------------------------------------------------------------------------- -

Pictor: Medi Wechsler Dinu
Titlul: peisaj de primavara
Titlul original:
Data: 1951
Stilul: Impresionism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:

Născută pe 22 decembrie 1908, după calendarul modern, pe 4 ianuarie 1909, după cel vechi, la Brezoi, actualul județ Vâlcea, ca fiică a contabilului Daniel Wechsler și a muzicienei Amalia (Lili) Wechsler, născută Hirschfeldt.
Debutează în 1932 la Salonul Oficial de Alb și Negru, cu un autoportret ce primește din partea criticii următoarea întâmpinare: „Medi Wechsler ne-a trimis anul acesta un autoportret în creion chimic. Oare data viitoare îl va bate la mașină?”
De-a lungul celor șase campanii de plein air la Balcic (1934-1939), Medi Wechsler realizează un număr impresionat de lucrări, uleiuri și acuarele, dar și desene, schițe ori crochiuri în creion. În 1939, primarul Octavian Moșescu o invită și pe ea, ca și pe ceilalți pictori, să contribuie cu lucrări pentru o expoziție de grup cu producții de la Balcic, ce avea să se deschidă în localul școlii din oraș.
De-a lungul carierei ei de jumătate de secol, Medi Wechsler Dinu a realizat numeroase portrete de personalități ale lumii culturale românești: George Bacovia, Agatha Bacovia, Victor Brauner, Zaharia Stancu, Victoria Constantinescu, Jules Perahim, Aurel Baranga, Irina Cosmescu, Ion Vlasiu, Lili Haber, Lili Pancu, Heda Stern, George Topârceanu, Ilarie Voronca, Sonia Pavlovici.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu