miercuri, 3 ianuarie 2018

August Macke - Papagali albastri

INTERMEZZO CROMATIC CU AUGUST MACKE

albastru

în pădurea de palmieri
un papagal albastru
a scăpat şansa
de-a părăsi
insula
ca să vadă lumea întreagă.

(cav)

 



-----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: August Macke
Titlul: Papagali albastri
Titlul original:
Data: 1923
Stilul: Expresionism
Mod de realizare: acuarela pe hirtie
Dimensiunea:
Unde se gaseste: colectie privată

Date despre pictor:

August Macke (3 ianuarie 1887 – 26 septembrie 1914) a fost unul dintre membri marcanti ai grupului Expressionist din Germania, Der Blaue Reiter (The Blue Rider).
A trait intro perioada inovativa pentru arta germana din timpul miscarii expresioniste si aparitia miscarilor avant-garde care apareau in restul Europei.Ca un artist adevarat al acelei perioade, Macke a stiut cum sa integreze in pictura sa elementele de avangarda care l-au interesat.
În scurta sa carieră, August Macke s-a arătat deschis diverselor curente artistice ale timpului și a experimentat în tablourile sale cu noile tendințe stilistice. Numărul mare de portrete din prima perioadă a creației sale corespunde dorinței sale de a exprima prin pictură structura personalității modelelor sale.
Unele din aceste tablouri dezvăluie influența exercitată asupra stilului său de către Arnold Böcklin, a cărui creație simbolistă încearcă să exprime cu mijloacele picturii idei, stări de spirit și dispoziții afective ale personajelor reprezentate.
În 1907, în timpul vizitei la Paris, are primul contact direct cu arta impresioniștilor francezi, fapt care a dat un impuls creației sale. Începe să acorde mai puțină atenție tematicei și insistă asupra efectului luminii și culorilor asupra privitorului. Ulterior, își schimbă din nou maniera, de dara aceasta sub influența fauvismului, dar și a expresionștilor germani grupați în "Neue Künstlervereinigung" ("Noua Uniune a Artiștilor") din München, ca Franz Marc și Gabriele Münter. Tablourile din această perioadă (1910-1912) au o cromatică luminoasă și forme simplificate, conturate adesea de o linie mai întunecată. Adâncimea spațiului cedează locul suprafețelor în diverse planuri și se recunoaște un interes crescând pentru decoruri ornamentale.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu