sâmbătă, 13 ianuarie 2018

Chaïm Soutine - Case rosii

AZI INTERMEZZO CROMATIC CU CHAIM SOUTINE

îndurăm atîta frumuseţe…

bănuţi de aur din salcîmi
fac o enormă favoare morţii:
cu cîtă graţie plutesc prin aer,
alunecînd în ea!
deasupra sticleşte albastrul cerului
printre palele moi de soare.
şi noi îndurăm atîta frumuseţe
neştiutori, fără să ne smintim.

de Mariana Codrut

 



-------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Chaïm Soutine
Titlul: Case rosii
Titlul original:
Data: 1917
Stilul: expresionism
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Colectie privata

Date despre pictor:

Chaïm Soutine (13 ianuarie 1893 – 9 august 1943) a fost un pictor rus de origine evreu belarus. Soutine a adus o contributie majora la miscarea expresionista in timp ce traia in Paris.
Inspirat de pictura clasica in traditia europeana, exemplificata de lucrarile lui Rembrandt, Chardin si Courbet, Soutine a dezvoltat un stil individual mai mult in ceea ce priveste formele, culoarea si textura decat reprezentarea, care a servit ca punte intre abordari mai traditionale si dezvoltarea formei expresionism abstract.
Soutine s-a nascut ca Chaim Sutin, in Smilavichy langa Minsk, (actualmente) Belarus (atunci parte a Imperiului Rus). A fost al zecelea din 11 copii. Din 1910 pana in 1913 a studiat in Vilnius la Academia de Arte Frumoase Vilna. In 1913, cu prietenii sai Pinchus Kremegne (1890–1981) si Michel Kikoine (1892–1968), a emigrat in Paris, unde a studiat la École des Beaux-Arts sub indrumarea lui Fernand Cormon. Curand a dezvoltat o viziune si tehnica de pictura personala.
Odata Soutine si-a ingrozit vecinii tinand in atelierul lui o carcasa de animal ca sa o picteze (Carcass of Beef). Duhoarea i-a facut sa anunte politia. Exista o poveste cum Marc Chagall a vazut sangele curgand din carcasa pe coridorul de langa camera lui Soutine, ceea ce l-a facut sa strige ingrozit, 'cineva l-a ucis pe Soutine.' Soutine a pictat 10 lucrari in aceasta serie, care au devenit de atunci cele mai renumite lucrari ale lui. Aceste picturi cu carcasa au fost inspirate de natura statica a lui Rembrandt cu acelasi subiect, pe care a descoperit-o in timp ce studia vechii maestri in muzeul Luvru. Soutine a produs majoritatea lucrarilor lui intre 1920 si 1929. Din 1930 pana in 1935, designerul de interioare Madeleine Castaing si sotul ei l-au primit in casa lor de vara, conacul din Lèves, devenind protectorii lui, astfel ca Soutine si-a putut tine prima sa expozitie din Chicago in 1935

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu