miercuri, 24 ianuarie 2018

Desmond Morris - Celebration


AZI INTERMEZZO COLORISTIC CU ZOOMENIREA - DESMOND MORRIS

Un limbaj

Un limbaj nou
făcut din strigăte, din sughiţuri, din gemete,
din răcnete, din grohăieli, din şuierături!
Făcut din sunete nicicând auzite,
din sunete microscopice sau imense,
dar nu din cuvinte!
Făcut din mâini care abia se-ating
din palme care se împreună,
din tăcere.
Dar nu tot din cuvinte,
nu tot din cuvinte!

de Teresa Maria Moriglionii Drăgan
 

-----------------------------------------------------------------------------------------
După Maimuţa goală, Desmond Morris ia la bani mărunţi adaptarea oamenilor la viaţa marilor oraşe. Vândută în sute de mii de exemplare, Zoomenirea duce mai departe analiza zoologului britanic pasionat de aventurile maimuţelor goale în hăţişurile junglelor urbane.
"Nu trebuie să comparăm locuitorul oraşului cu un animal sălbatic, ci cu un animal captiv. Animalul uman modern numai trăieşte în condiţiile naturale ale speciei lui. Capturat, însă nu de vreun colecţionar, ci de propria sa inteligenţă sclipitoare, s-a aruncat singur într-o uriaşă menajerie agitată, unde este într-un continuu pericol de a ceda tensiunii.
Desmond Morris este şi autorului volumului „Maimuţa goală”, o carte cu adevărat interesantă despre sociobiologie. Volumul de faţă demonstrează faptul că între omul modern şi animalul de la zoo nu sunt foarte multe diferenţe. Am ajuns să folosim sintagma „jungla urbană” cu mai multe înţelesuri când vorbim despre greutăţile vieţii moderne şi nevoia de supravieţuire, dar, de fapt, jungla urbană ar trebui să se transforme într-o zoo cu gratii invizibile. Autorul pune un accent foarte exact pe faptul că animalele, în habitatul lor natural nu suferă de stres, de atacuri de panică, nu sunt obeze şi nu comit crime, aceste comportamente deviante începând să se manifeste în captivitate. De aici se face o analogie cu viaţa omului modern, iar concluziile sunt surprinzătoare

-----------------------------------------------------------------------------------------

Pictor: Desmond Morris
Titlul: Celebration
Titlul original: Celebration
Data : 1948
Stilul:Suprarealism
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:

Desmond Morris (n: 24 ianuarie 1928 Purton, Anglia)
Desmond John Morris este un zoolog englez, cunoscut de asemenea si ca pictor surealist, prezentator de televiziune si scriitor. A realizat multe documentare si programe de televiziune despre comportamentul uman si animal. Datorita abordarilor sale prietenoase si accesibile, a devenit cunoscut atat adultilor, cat si copiilor si este in prezent unul dintre cei mai populari prezentatori de programe de istorie naturala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu