vineri, 26 ianuarie 2018

Kees van Dongen - Ms Jean McKelvie Sclater-Booth -Aniversare


ANIVERSAREA PICTORULUI KEES VAN DONGEN

* * *

am călătorit toată noaptea
cu femeia îmbrăcată în gri -
pictată de kees van dongen -
de la victoria la rotterdam
în ritmuri moderne

în timp ce discutam
despre un scenariu posibil
posibil sufletelor noastre
un câine maro se revolta
lângă brățara argintie
înfășurată în dansul parfumului
de la încheietura mâini

nebărbierit și nepregătit
sau din alte motive
am renunțat să mai călătoresc
de la rotterdam la victoria


(cav)


------------------------------------------------------------------------------
Pictor:Kees van Dongen
Titlul: Ms Jean McKelvie Sclater-Booth
Titlul original: Ms Jean McKelvie Sclater-Booth
Data: 1920
Stilul: Post - Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Kees van Dongen(26 ianuarie 1877 – 28 mai 1968), pictor olandez fauvist

Cornelis Theodorus Maria van Dongen (26 ianuarie 1877 – 28 mai 1968), cunoscut sub numele de Kees van Dongen sau doar Van Dongen, a fost un pictor olandez si unul dintre fauvisti. Si-a castigat reputatia datorita portretelor sale senzuale, uneori tipatoare.

Kees van Dongen s-a nascut in Delfshaven, atunci in afara, iar acum in Rotterdam. In 1892, la varsta de 16 ani, Kees van Dongen si-a inceput studiile la Academia Regala de Arte Frumoase din Rotterdam. In aceasta perioada intre 1892 si 1897, van Dongen a frecventat zona Cartierului Rosu din port, unde desena scene cu marinari si prostituate.

In 1897 s-a mutat in Paris pentru cateva luni. In decembrie 1899 s-a reintors la Paris sa fie cu Augusta Preitinger („Guus”), pe care a intalnit-o la Academie. S-au casatorit pe 11 iulie 1901 (au divortat in 1921). A inceput sa expuna in Paris, inclusiv la controversata expozitie Salon d’Automne din 1905, intro sala in care participa si Henri Matisse, printre altii. Explozia violenta de culori tipatoare ale acestui grup de artisti a condus la nasterea unui nou curent, Fauvismul (‘Bestii Salbatice’). (Era si membru al grupului expresionist german, Die Brücke.)

FAUVÍSM s.n. Curent formalist în pictura franceză de la începutul sec. XX, care reprezenta lumea concretă în culori violente, folosind tonuri pure și renunțând la perspectivă.

In acesti ani a facut parte din valul de pictori avangardisti — Maurice de Vlaminck, Othon Friesz, Henri Rousseau, Robert Delaunay, Albert Marquet, Edouard Vuillard—care au intruchipat sperantele unei renasteri in pictura blocata in neo-impresionism.

In 1906, cuplul s-a mutat la Bateau Lavoir, 13 rue Ravignan, unde au avut prieteni in cercul din jurul lui Pablo Picasso si prietena sa, Fernande Olivier.

In afara de vanzarea tablourilor lui, van Dongen si-a rotunjit venitul cu vanzarea de schite satirice pentru publicatia ‘Revue Blanche’ si cu costume de bal in Montparnasse.

In 1926 a fost medaliat cu Legiunea de Onoare, iar in 1927 cu Ordinul Coroanei Belgiei. In 1929 a primit cetatenia franceza, iar doua dintre lucrarile lui au fost admise la Musée du Luxembourg.

Kees van Dongen a murit in casa lui din Monte Carlo in 1968.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu