sâmbătă, 3 februarie 2018

Jan Havickszoon Steen - O scoală pentru băieţi şi fete

ANIVERSAREA ÎNTREBĂRILOR CU PICTORUL JAN STEEL

"Bună dimineața, copii !

Astăzi, la limba română, discutăm despre figurile de stil. Începem cu metonimia. Este atât de comună, încât nici nu ne dăm seama când o folosim (precum Monsieur Jourdain, care vorbea proză fără să știe). Pe scurt, metonimia constă în înlocuirea unui termen cu altul, pe baza unor raporturi de continuitate (se substituie efectul prin cauză, cauza prin efect, conținătorul pentru conținut sau invers etc.). De pildă, atunci când spun „Aș bea zece căni!“, recunosc că-mi place laptele: folosesc cuvântul „cană“ pentru conținutul propriu-zis.
Dragi copii,
limba română s-a îmbogățit recent cu o metonimie: bulșit."

text preluat de la Mihai Şora
 



------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Jan Havickszoon Steen
Titlul: O scoală pentru băieţi şi fete
Titlul original: Village school
Data; 1670
Stilul: Baroc
Mod de realizare: ulei pe panza
Dimensiunea: 83.8 x 109.2 cm
Unde se gaseste: Scottish National Gallery, Edinburgh, UK

Date despre pictor:
Jan Havickszoon Steen (? 1626 – 3 februarie 1679) a fost un pictor olandez de compozitie din secolul al XVII-lea, perioada cunoscuta ca Dutch Golden Age. Introspectia psihologica, simtul umorului si abundenta culorilor sunt caracteristicile stilului sau.
Steen s-a nascut in Leiden, unde familia sa catolica erau niste berari prosperi care aveau de doua generatii taverna The Red Halbert. Ca si faimosul sau contemporan, Rembrandt van Rijn, Jan Steen a urmat cursurile scolii Latine si a devenit student in Leiden. A primit notiunile de pictura de la Nicolaes Knupfer (1603–1660), un pictor german de scene istorice si figurative din Utrecht. Influentele lui Knupfer se pot observa in compozitiile si culorile lui Steen. Alte surse de inspiratie au fost Adriaen van Ostade si Isaac van Ostade, pictori de scene rurale care au trait in Haarlem.
In 1648 Jan Steen si Gabriel Metsu au fondat in Leiden o breasla a pictorilor, Saint Luke. Curand dupa aceea el a devenit asistentul renumitului pictor Jan van Goyen si s-a mutat in casa lui de pe Bierkade in Haga. Pe 3 octombrie 1649 s-a casatorit cu Margriet, fiica lui van Goyen, cu care a avut opt copii. Steen a lucrat cu socrul sau pana in 1654, cand s-a mutat la Delft, unde a administrat beraria De Roscam (The Curry Comb) (sau De Slang (The Snake)) fara prea mare suces. Dupa explozia din Delft din 1654, piata de arta a cazut, dar nu si faimoasa pictura a lui Steen, “A Burgomaster of Delft and his daughter“.
Steen a fost un pictor prolific, producand aproximativ 800 de picturi din care aproximativ 350 au mai ramas, opera lui fiind o sursa de inspiratie pentru multi pictori.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu