joi, 1 februarie 2018

Lucian Grigorescu - Peisaj din Bucuresti


ANIVERSAREA PICTORULUI POST-IMPRESIONIST LUCIAN GRIGORESCU

* * *

pe uliţa bucureşteană aridă
vibraţia luminii descompune forma
în bătaia vântului
pe o sfoară stau nişte rufe spălate
cântând în cor.

(cav)

 


-----------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Lucian Grigorescu
Titlul: Peisaj din Bucuresti
Titlul original:
Data; 1946
Stilul: post-Impresionism
Mod de realizare:
Dimensiunea: 100 x 160.7 cm
Unde se gaseste:

Date despre pictor:

Lucian Grigorescu(n. 1 februarie 1894, Medgidia – d. 28 octombrie 1965, București) a fost un pictor român postimpresionist.
Studiază pictura cu G.D. Mirea și Gabriel Popescu între 1912 și 1915 la Academia de Belle Arte din București. Își continuă formația artistică la Roma (1921-1923) și Paris (1924), unde frecventează atelierele de la „Grande Chaumière” și „Académie Ranson”, în atelierul lui Roger Bissière. Pe un drum urmat adesea de artiști, începând cu repezentanții impresionismului, călătorește spre sudul Franței, lucrând, între 1927-1939 la Cassis, fascinat de lumina intensă, de culorile proaspete ale regiunii. Participă la saloanele oficiale din România, la expoziții organizate de „Tinerimea Artistică”, „Grupul nostru”, „Arta” etc.
Lucian Grigorescu a fost înainte de toate un pictor al naturii, dar aici trebuie adăugată și natura umană. Cele mai multe portrete aparțin perioadei târzii a artistului, totuși și în tinerețe a realizat unele portrete semnificative. Printre acestea este de menționat „Arlechinul”, aflat în muzeul Zambaccian.
În 1948, Lucian Grigorescu a fost ale membru corespondent al Academiei Române.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu