vineri, 23 martie 2018

Juan Gris - Chitara - Aniversare


* * *

o chitară maro
cu vopseaua crăpată
lăsată pe un scaun stricat
îi venerează pe the beatles
ascultând aceeași muzică de acum cincizeci de ani
while my guitar gently weeps

c.a.v.



----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Juan Gris
Titlul: Chitara
Titlul original:
Data: 1913
Stilul: Cubism sintetic
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste: Dallas Museum of Art, Dallas, TX, US

Date despre pictor:
Juan Gris, José Victoriano González-Pérez (23 martie 1887 –11 mai 1927), pictor si sculptor spaniol care a trait in Franta. Lucrarile lui se incadreaza in genul artistic — Cubism.

S-a nascut in Madrid, a studiat desenul tehnic la Escuela de Artes y Manufacturas din Madrid intre 1902 -1904, contribuind in acea perioada cu desene pentru ziarele locale. Intre 1904 – 1905 a studiat pictura cu artistul academic, José Maria Carbonero. Probabil in 1905 José González si-a luat pseudonimul Juan Gris.
In 1906 s-a mutat in Paris si s-a imprietenit cu Henri Matisse, Georges Braque, Fernand Léger, iar in 1915 a fost picat de prietenul sau, Amedeo Modigliani. In Paris, s-a imprietenit si cu Pablo Picasso. Cu toate ca facea ilustratii umoristice pentru diferite publicatii pariziene, Gris a inceput sa picteze serios din 1910, iar in 1912 si-a creat un stil personal al genului cubism. Portretul lui Picasso din 1912 este una din primele picturi cubiste pictate de un artist, altul decat Picasso sau Braque.
La inceput, Gris a pictat in stilul analitic al Cubismului, dar dupa 1913 a inceput sa treaca la Cubismul sintetic, devenind un reprezentant permanent, folosind mult colajele de hartie. Spre deosebire de Picasso si Braque, ale caror lucrari au fost monocromatice, Gris a pictat intro armonie de culori luminoase si indraznete in combinatii inedite in maniera prietenului sau, Matisse.

S-a stins din viata la Boulogne-sur-Seine (Paris) in in primavara anului 1927 la varsta de 40 de ani, lasandu-i singuri pe sotia sa, Josette si fiul Georges.

Pretul cel mai mare la o licitatie pentru lucrarile sale a fost de 20.8 milioane $ pentru lucrarea sa, Livre, pipe et verres.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu