luni, 11 mai 2020

Salvador Dali - Figure at a Window

bună ziua domnule,

noua poezie cu adevărat dezinfectată e poezia măgarilor putreziți
sunt total antiartistic și pregătesc un manifest intitulat manifest antiartistic ce va fi semnat de croitori, automobiliști, balerini, bancheri, cineaști, manechine, artiști de music-hall, aviatori și măgari putreziți
mă dedic scrisului și creațiile mele produc mari scandaluri, scriu mai ales poezii, îți trimit una ca să fii mulțumit, cred c-o să-ți placă

salvador dali

poemul lucrușoarelor:

sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit, sunt mulțumit

e un lucrușor drăguț care ne privește zâmbind
acele de cusut se înfundă în mici obiecte nichelate
moi și plăcute
prietena mea are mâna de plută
plină de dantele pariziene
prietena mea are genunchi de fum
zahărul se topește în apă se pătează cu sânge
și sare ca un purice
prietena mea are acum un ceas de mână
din butuc de roată
cei doi sâni ai prietenei mele
unul un viespar zumzăitor
celălalt un arici de mare liniștit
micii arici micii arici
micii arici micii arici
micii arici micii arici
micii arici înțeapă
ochiul potârnichii e încarnat
lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare, lucrușoare,
există lucrușoare liniștite precum o pâine

salvador dali 1927


----------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Salvador Dali
Titlul : Figure at a Window
Titlul original:Figure at a Window
Data:1925
Stilul: Realism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 102 x 75 cm
Unde se găseşte:

Date despre pictor:

Salvador Dalí, numele la naștere, Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, (n. 11 mai 1904 - d. 23 ianuarie 1989) a fost un pictor spaniol.

Descriere:

Figure at a Window
Salvador Dali

"În 1925, Salvador Dali a pictat o imagine minunată - "Figura femeie la fereastră"care se află în Centrul pentru Arte al Reginei Sofia (Madrid). Această creație - aproape cea mai perfectă dintre toate care a creat pictorul în timp ce studia la Academia Regală de Arte Frumoase (din care a fost expulzat).
Modelul acestei piese a servit ca sora autorului Ana Maria. Panza este executată cu măiestrie și cu îndemânare - nu este deloc pe care Dali la onorat pe marii artiști ai epocii trecute. Este scrisă în stilul realismului și, din acest punct de vedere, este literalmente o capodoperă. Jocul de lumină accentuează frumos nuanțele de culoare. În același timp, maniera unică a lui Dali este onorată în lucrarea sa: se pare că Golful Cadaqués (și acesta este vizibil în afara ferestrei) și fata sunt în diferite realități "

"Cele două tablouri ale lui Dali, realizate la 29 de ani distanță

Tabloul „Fata de la fereastră” a fost pictat în 1925, când Salvador Dali avea doar 21 de ani. Deoarece nu o cunoștea încă pe viitoarea lui soție, Gala, Dali a folosit-o drept sursă de inspirație pe sora lui, Ana Maria.
În timp, relația lor s-a înrăutățit, iar faimosul pictor chiar a afirmat: „Uneori, scuip pe portretul surorii mele și-mi face o reală plăcere să fac asta”.
Ana Maria nu putea accepta un astfel de comportament, mai ales din partea propriului frate. Astfel, în 1949, Ana Maria a scris o carte despre celebrul artist, denumită „Salvador Dali văzut prin ochii surorii sale”.
Pe Dali l-a înfuriat atât de tare acest gest, încât nu i l-a iertat niciodată surorii lui. Drept răzbunare pentru cartea scrisă de Ana Maria, în 1954 Dali a pictat „Tânără virgină autosodomizată de propria castitate”.
În această pictură, poziția și părul modelului, dar și peisajul și paleta de culori au fost practic preluate din „Fata de la fereastră”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu