vineri, 24 februarie 2017

ANIVERSAREA PICTORULUI FRANZ STUCK

ANIVERSAREA PICTORULUI FRANZ STUCK

* * *
buzele tale sunt arcul lui Cupidon
săgeţile sale
îmi lovesc inima mea
de fiecare dată când zâmbeşti.


(cav)




--------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Franz Stuck
Titlul: Primavara
Titlul original: Frühling
Data: 1909
Stilul: Simbolism
Mod de realizare: Ulei pe panza
Dimensiunea: 60.3 x 62.8 cm
Unde se gaseste: Colectie privata
Date despre pictor:
Franz Stuck (24 februarie 1863 – 30 august 1928), innobilat ca Franz Ritter von Stuck in 1906, a fost un pictor, sculptor, gravor si arhitect simbolist/Art Nouveau german.
Stuck s-a nascut la Tettenweis, in Bavaria. De la o varsta frageda a manifestat o mare afinitate pentru desen si caricatura. Pentru pregatirea artistica s-a mutat in 1878 la München, iar din 1881 pana in 1885 Stuck s-a inscris la Munich Academy.
La inceput a devenit renumit pentru benzile desenate pentru Fliegende Blätter, precum si pentru desene de ilustratii pentru programe si carti. In 1889 si-a expus primele picturi la Munich Glass Palace, unde a castigat medalia de aur pentru ” The Guardian of Paradise”.
In 1892 Stuck a co-fondat grupul artistic Munich Secession si, de asemenea a executat prima sa sculptura, „Athlete”. In 1895 a inceput sa predea pictura la Munich Academy.
Atingand asemenea faima, Stuck a fost innobilat in 9 decembrie 1905 si va primi in continuare onoruri publice din intraga Europa pana la sfarsitul vietii. A continuat sa fie foarte respectat printre tinerii artisti ca profesor la Munich Academy, chiar dupa ce stilul lui artistic a devenit demodat. printre studentii lui remarcabili s-au numarat Paul Klee, Hans Purrmann, Wassily Kandinsky si Josef Albers.
Franz von Stuck a murit pe 30 august 1928 si a fost inmormantat cimitirul Waldfriedh din Munchen langa sotia lui Mary.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu