sâmbătă, 25 februarie 2017

SĂRBĂTOAREA PICTORULUI CATALAN SANTIAGO RUSINOL

SĂRBĂTOAREA  PICTORULUI CATALAN SANTIAGO RUSINOL


* * *

pe stradă nimeni
sub noaptea care se grăbeşte spre dimineaţă
numai o lumină aprinsă la o fereastră
de unde se aud acorduri muzicale
ieri slagăre
azi hituri
cântate de chipul unei femei
care zace sub cearceafuri albastre pline de vise.

(cav)





Rue des Saules in Montmartre - Santiago Rusinol
--------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Santiago Rusinol
Titlul: Rue des Saules in Montmartre
Titlul original: Rue des Saules in Montmartre
Data:
Stilul: Post-Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: Unde se gaseste:

Date despre pictor:

Santiago Rusiñol i Prats(în catalană Santiago Rusiñol y Prats) (n. 25 februarie 1861 Barcelona – d 13 iunie 1931, Aranjuez) a fost un pictor și scriitor catalan.
A studiat sub îndrumarea lui Tomas Moragas. În 1878, a expus primele sale lucrări, realizate într-o maniera realistă, convențională. În 1889, împreună cu Maurice Utrillo și alți artiști, a plecat la Paris, unde a început să picteze scene din Montmartre și scene de interior.
În anii 1890 – 1891 a expus la Barcelona aceste lucrări pictate la Paris, lucrate în manieră impresionistă, sub influența lui Edgar Degas și James Abbot McNeill.
Santiago Rusiñol nu a fost doar pictor, ci și un intelectual interesat de arta națională. Pictorul a cumpărat două case în Sitges și a atras aici mai mulți artistiști admiratori, reușind ca în micul oraș să pună bazele unei societăți culturale. În prezent, în oraș se poate vizita Muzeul Cau Ferra, casa-studio a scriitorului și artistului, care conține colecția sa de picturi catalane Art Nouveau – inclusiv lucrări de El Greco („Las lágrimas de San Pedro” și „Maria Magdalena penitente”) și de Picasso, care, între 1899 și 1903, a realizat vreo 21 de portrete ale prietenului său Santiago Rusiñol.
Casa de secol XVI, în care e organizat muzeul, provine din unirea celor două case pe care le-a cumpărat de la doi pescari, fiind apoi renovată și înfrumusețată prin noi elemente decorative caracteristice stilului gotic. Mare parte din operele sale și din cele pe care le-a colecționat au fost puse la dispoziția publicului începând cu anul 1932.
Ulterior, Santiago Rusiñol a adoptat un stil simbolist, cu elemente ce amintesc de Botticelli și pre-rafaeliți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu