sâmbătă, 25 februarie 2017

ANIVERSAREA PICTORULUI CATALAN SANTIAGO RUSINOL

ANIVERSAREA PICTORULUI CATALAN SANTIAGO RUSINOL


* * *

în cafeneaua incertitudinilor de pe Montmartre
în fiecare dimineaţă, în fumul de pipă, rulează acelaşi film.
pălării de damă şi meloane gânditoare îşi beau cafeaua.
chelnării stau agăţaţi între rame, şi ascultă în tăcere:
romanţe cântate
romanţe dansante
romanţe improvizate.


(cav)


Café des Incoherents, Montmartre - Santiago Rusinol

--------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Santiago Rusinol
Titlul: Cafenea
Titlul original: Café des Incoherents, Montmartre
Data:
Stilul: Impresionism
Mod de realizare: Ulei pe pânză
Dimensiunea: 115.6 x 170 cm
Unde se gaseste:

Date despre pictor:

Santiago Rusiñol i Prats(în catalană Santiago Rusiñol y Prats) (n. 25 februarie 1861 Barcelona – d 13 iunie 1931, Aranjuez) a fost un pictor și scriitor catalan.
A studiat sub îndrumarea lui Tomas Moragas. În 1878, a expus primele sale lucrări, realizate într-o maniera realistă, convențională. În 1889, împreună cu Maurice Utrillo și alți artiști, a plecat la Paris, unde a început să picteze scene din Montmartre și scene de interior.
În anii 1890 – 1891 a expus la Barcelona aceste lucrări pictate la Paris, lucrate în manieră impresionistă, sub influența lui Edgar Degas și James Abbot McNeill.
Santiago Rusiñol nu a fost doar pictor, ci și un intelectual interesat de arta națională. Pictorul a cumpărat două case în Sitges și a atras aici mai mulți artistiști admiratori, reușind ca în micul oraș să pună bazele unei societăți culturale. În prezent, în oraș se poate vizita Muzeul Cau Ferra, casa-studio a scriitorului și artistului, care conține colecția sa de picturi catalane Art Nouveau – inclusiv lucrări de El Greco („Las lágrimas de San Pedro” și „Maria Magdalena penitente”) și de Picasso, care, între 1899 și 1903, a realizat vreo 21 de portrete ale prietenului său Santiago Rusiñol.
Casa de secol XVI, în care e organizat muzeul, provine din unirea celor două case pe care le-a cumpărat de la doi pescari, fiind apoi renovată și înfrumusețată prin noi elemente decorative caracteristice stilului gotic. Mare parte din operele sale și din cele pe care le-a colecționat au fost puse la dispoziția publicului începând cu anul 1932.
Ulterior, Santiago Rusiñol a adoptat un stil simbolist, cu elemente ce amintesc de Botticelli și pre-rafaeliți.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu