joi, 16 martie 2017

Antonio Donghi - aniversare - Formula pentru fericire la Habarovsk sau în alt loc




Formula pentru fericire la Habarovsk sau în alt loc


Un bulevard larg cu copaci
cu o cafenea mare în aerul însorit
cu cafea neagră şi tare în ceşti foarte mici.


Cineva nu neapărat foarte frumos
bărbat sau femeie care te iubeşte.


O zi delicată.


poezie de Lawrence Ferlinghetti

---------------------------------------------------------------------------------------------------- -

Descrierea picturii

Femeia stă pe un scaun la o masă goală și așteaptă, poate așteaptă comanda, poate pe altcineva. Privirea ei este ”pierdută”, mâna stângă o are sprijinită de spătarul scaunului iar palemele îi sunt împreunate. Nu are foarte mult spațiu de mișcare, aceasta este senzația lăsată de poziția picioarelor față de masă și presupusa apropiere față de zidul din spate. Cuvântul cheie ar putea să fie ”auster”, atât în ce privește obiectele redate cât și în ce privește emoțiile transmise.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------



----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Antonio Donghi
Titlul: Femeie într-o cafenea
Titlul original:
Data: 1931
Stilul: Realism magic
Mod de realizare:
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:


Antonio Donghi a pictat lucrarea în anul 1931/1932 sau în ”anul IX al erei fasciste” fiindcă atunci Italia încă era exemplul socialisto-fascist de urmat în Europa de Vest și SUA (citește Fascismul liberal pentru lămuriri). Părinții săi au fost Ersilia de Santis și Lorenzo, un negustor de stofe din zona Lecco. Frecventează Institutul Regal de Artă din Roma unde arată interes pentru cursurile de decorațiune, în 1916 dobândește licența. În perioada Primului Război Mondial pleacă în Franța ca parte a companiei ”15 ferrovieri”. După război începe să studieze pictura secolelor 17 și 18 în muzeele din Florența și Veneția.
Debutul său artistic este în 1922 la a 15-a expoziție a ”Società amatori e cultori di belle arti di Roma” (Societatea amatorilor și iubitorilor de artă din Roma). Cu o lucrare intitulată Via del Lavatore.
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu