duminică, 26 martie 2017

Mary Beale - aniversare - portret



Portret


Ea are ochii mari,
Ea are gura mică,
Un corp cu forme tari
Şi graţii de pisică.

Dorinţe, pururi noi -
Scântei ascunse-n vatră -
Şi două braţe moi,
Şi-o inimă de piatră.

de George Topîrceanu






----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Mary Beale
Titlul: Portretul unei tinere
Titlul original:
Data: circa 1675-1680
Stilul:
Mod de realizare: ulei
Dimensiunea: 89 × 73 cm (35 × 28.7 in)
Unde se gaseste:

Date despre pictor:



Mary Beale (née Cradock) (26 martie 1633–1699)  a fost o pictorita englezoaica de portrete. A devenit printre cei mai importanti portretisti ai secolului al XVII-lea din Anglia si a fost  considerata prima pictorita profesionista din Anglia.
Beale s-a nascut in  Barrow, Suffolk, fiica lui John Cradock, un pastor puritan. Mama ei, Dorothy, a murit cand Mary avea 10 ani. Tatal ei era un pictor amator si membru al Painter-Stainers’ Company, astfel ca Mary i-a cunoscut pe artistii locali, ca Nathaniel Thach, Matthew Snelling, Robert Walker si Peter Lely. In 1652, la varsta de 18 ani s-a maritat cu Charles Beale, un comerciant de tesaturi din Londra – de asemenea pictor amator.
Familia s-a mutat la o ferma in Allbrook, Hampshire in 1665 din cauza unor dificultati financiare, precum si datorita Marii epidemii de ciuma din Londra. S-a reintors la Londra in 1670, unde si-a infiintat un studio in Pall Mall, cu sotul ei ca asistent, ii amesteca culorile si ii tinea contabilitatea. Mary a avut succes, iar in cercul ei de prieteni s-au numarat Thomas Flatman, poetul Samuel Woodford, arhiepiscopul de Canterbury John Tillotson, episcopii Edward Stillingfleet si Gilbert Burnet.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu