sâmbătă, 15 aprilie 2017

Edward Arthur Walton - Bleuette - aniversare

ANIVERSAREA PICTORULUI EDWARD ARTHUR WALTON

bleuette

cu mîinile pline de flori albastre
o pălărie de vise
cerul precum o mare în mişcare
duce numele tău în pînzele-i albe.
copacii tremură de muzica păsărilor
de fluturii cu aripile deschise.


cu bleuette stiu ca a venit
cea mai frumoasă primavară
de pe pămînt.

(cav)

----------------------------------------------------------------------------------------
Pictor: Edward Arthur Walton
Titlul : Bleuette
Titlul original: Bleuette
Data:
Stilul:
Mod de realizare:ulei pe pînză
Dimensiunea:
Unde se gaseste:

Date despre pictor:
Edward Arthur Walton (15 aprilie 1860 Glanderston House, Barrhead, Renfrewshire – 18 martie 1922 Edinburgh) a fost un pictor scotian de peisaje si portrete, asociat scolii Düsseldorf de pictura.
Edward a fost unul din cei 12 copii ai lui Jackson Walton, un agent de vanzari din Manchester si pictor si fotograf priceput.
Walton s-a pregatit in arta la Kunstakademie din Düsseldorf, apoi la School of Art din Glasgow. A fost prieten apropiat cu Joseph Crawhall, George Henry si James Guthrie si a locuit in Glasgow pana in 1894 unde a facut parte din grupul Glasgow School sau Glasgow Boys, toti mari admiratori ai lui Whistler. Locurile lor favorite unde pictau erau in Trossachs si Crowland din Lincolnshire. In 1883 Walton s-a alaturat lui Guthrie, care si-a luat o casa in satul Berwickshire din Cockburnspath. A pictat un insemnat numar de acuarele in Helensburgh in 1883, in care prezenta suburbia aglomerata si diferitii ei oameni. Aceste lucrari sunt considerate printre cele mai frumoase opere ale Glasgow School si apreciate pentru claritatea, culorile si puternica semnificatie decorativa. Principala sursa de venit a lui Walton au fost comenzile de portrete. In anii 1880 si 1890 a executat picturi murale in principala cladire a Expozitiei Internationale din Glasgow din 1888 si in alte cladiri din oras.
Walton a expus din 1880 atat in Glasgow, la Royal Glasgow Institute of Fine Arts, in Edinburgh, la Royal Scottish Academy, fiind ales Asociat al Academiei in 1889 si membru plin in 1905. A stat in Londra din 1894 pana in 1904, a locuit in Cheyne Walk din Chelsea si a fost vecin cu Whistler si John Lavery.
Walton s-a casatorit cu artista Helen Law (nascuta Henderson) pe 29 noiembrie 1889. Helen a renuntat la cariera ei in pictura pentru a se ocupa de familie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu